Asf Vildsvin 1
Enligt naturresursinstitutet Luke har vildsvinsstammen i Finland minskat med en tredjedel. Det är goda nyheter med tanke på risken för afrikansk svinpest. Myndigheter, näringsidkare och jägare arbetar kontinuerligt för att förhindra epidemin från att spridas till Finland. FOTO: LWR
Jordbruk Globalt Marknad

Beredskapen mot
afrikansk svinpest
förbättras hela tiden

Afrikansk svinpest (ASF) sprider sig till nya områden i Europa och Asien. Myndigheter, näringsidkare och jägare arbetar kontinuerligt för att förhindra epidemin från att spridas till Finland.

Jaana Husu-Kallio, kanslichef vid jord- och skogsbruksministeriet, understryker hur viktigt det är att hålla den afrikanska svinpesten under kontroll och gärna utanför landets gränser.

– Det är många som har en viktig roll i det här arbetet. Forskarna, jägarna, olika myndigheter.

Katri Levonen är konsultativ tjänsteman vid jord- och skogsbruksministeriets matavdelning. Hon sammanställer uppgifterna om den afrikanska svinpesten för ministeriets del. Epidemin breder ut sig över Östeuropa och tar sig allt närmare Finland. Den epidemi av ASF som nu sprider sig över Europa har sitt ursprung i Kaukasus 2007.

– I Rumänien och Ukraina är det riktigt illa för tillfället. De fall som är närmast Finland ligger öster om Sankt Petersburg. Från området väster om staden, mellan Sankt Petersburg och finländska gränsen har ännu inte rapporterats om fall.

I Tjeckien och Belgien har det rapporterats om en hel del fall av ASF men där har man lyckats begränsa smittan genom isolering. I Belgien har man konstaterat sammanlagt 543 fall.

– Också globalt sett har det rapporterats om ASF, till exempel i Mellanöstern, Kina och Vietnam, säger hon.

I Finlands närområden har afrikansk svinpest tidigare förekommit hos tamsvin i Leningrad oblast (omkring Sankt Petersburg) och längs Murmanskbanan. Sjukdomen har också konstaterats hos vildsvin i Leningrad oblast. Där hittades insjuknade vildsvin i myrmarker söder om Sankt Petersburg. Nya sjukdomsfall i området har konstaterats också i år.

– Ett friskt vildsvin sprider inte ASF, det ska vi komma komma ihåg, säger Levonen.

Asf Vildsvin 2
JSM:s kanslichef Jaana Husu-Kallio är engagerad i kampen mot afrikansk svinpest och berättar att hon själv fällt ett vildsvin i Pyttis. På måndagskvällen drog hon ut på jakt igen. Av en vildsvinsjägare krävs framför allt tålamod och gott om tid.

Epidemi betyder kostsamma skador

Leena Oivanen, överinspektör vid Livsmedelsverket, uppskattar att en eventuell epidemi av afrikansk svinpest i Finland kunde betyda skador på tiotals miljoner euro.

– En epidemi skulle i varje fall få effekter för tamgrisuppfödningen i landet, för jakten men också i allmänhet när det gäller att rörlighet mellan EU-länderna.

ASF sprids genom mänsklig verksamhet och därför har förebyggande åtgärder en viktig roll. Livsmedelsverket informerar olika målgrupper om risker, rekommendationer och begränsningar. Informationen riktas särskilt till personer som reser till Finland via hamnar och gränsövergångsställen, vid östgränsen och överhuvudtaget till personer som reser till landet med buss och tåg.

I år kommer man också börja informera vid Helsingfors-Vanda flygplats. Dessutom planerar man också att montera infotavlor vid rastplatser längs riksvägarna. I informationsarbetet riktar man sig alldeles särskilt till resenärer, jägare, svinuppfödare, veterinärer och personer som rör sig i naturen.

– Vi rekommenderar till exempel att man inte gör jaktresor utomlands till länder där ASF konstaterats.

I arbetet mot afrikansk svinpest är det viktigt att eventuella smittor upptäcks i ett så tidigt skede som möjligt. Läget kartläggs genom att undersöka både självdöda vildsvin och prover från fällda vildsvin. Antalet prover från fällda vildsvin som skickas in för undersökning ökar för varje år.

I fjol analyserades prover från 715 fällda vildsvin. Därtill undersöktes 21 vildsvin som påträffats döda. I år har man redan i januari analyserat prover från 86 fällda vildsvin och undersökt två vildsvin som påträffats döda.

– Analysarbetet är av största vikt för kartläggningen, säger Oivanen.

Asf Vildsvin 4
Leena Oivanen vid Livsmedelsverket, till vänster, och Tia Sulander-Seppänen vid Tullen berättar att det förebyggande arbetet mot afrikansk svinpest intensifieras och förbättras hela tiden.

Import av vissa livsmedel förbjuden

Tia Sulander-Seppänen, vid tullens övervakningsenhet, berättar att tullens övervakning gällande ASF har särskilt fokus på Vaalimaa och Nuijamaa, men pågår också i Imatra och Niirala. Såväl på tågen som passerar gränsen i Vainikkala som på Helsingfors-Vanda flygplats bedriver man också övervakningsarbete.

Den afrikanska svinpesten kan spridas genom kontaminerade livsmedel. Privat import av kött, köttprodukter, mjölk och mjölkprodukter från länder utanför EU är förbjuden. I de EU-länder där det förekommer afrikansk svinpest finns det begränsningsområden från vilka man i regel inte privat får hämta in svin- eller vildsvinskött eller produkter som innehåller dessa.

Rekommendationen är att resenärer undviker privat import av alla köttprodukter med svin- eller vildsvinskött där afrikansk svinpest förekommer.

– Bland annat utförs arbetet med hjälp av hunden Aino som är skolad för att hitta livsmedel. 2018 hittade Aino 600 kilo förbjudna livsmedel och hittills under 2019 72 kilo. Aino ska nu få en ny kollega, en hanhund som börjar jobba vid Helsingfors-Vanda flygplats sensommaren 2019, säger Sulander-Seppänen.

Asf Vildsvin 3
Ari Berg, verksamhetsledare vid Suomen Sikayrittäjät, berättar att man beviljar jaktföreningarna 90 euro i verksamhetsunderstöd per analyserat prov. Livsmedelsverket betalar en belöning på 40 euro till jägare som skickar in prover. För vildsvinssuggor betalas en extra belöning på 60 euro per prov.

Jägarna lär sig jaga vildsvin

I Finland har man strävat efter att underlätta och effektivisera jakten på vildsvin. Jord- och skogsbruksministeriet har tillåtit användningen av en fast artificiell ljuskälla och inhägnader, därtill har jakttiden för vildsvin förlängts.

– När det gäller jakt har vi här i Kymmenedalen alltid varit tvungna att beakta östgränsen och vad den för med sig. Det här gäller vildsvinen i allra högsta grad, säger Erkki Pöytäniemi, verksamhetsledare för Kymmenedalens distrikt av Finlands jägarförbund.

Med Finlands viltcentrals dispens får man dessutom använda utrustning för mörkerseende.

– Vildsvinen börjar röra sig i skymningen och fortsätter sedan att vara aktiva genom en stor del av natten. Inga eller väldigt få vildsvin rör på sig mitt på ljusan dag.

Vildsvinsjakt är ändå nytt på många håll i Finland. Därför har Finlands viltcentral och Finlands Jägarförbund under de senaste åren ordnat mer utbildning och information som riktar sig till jägare.

– Vi måste lära våra jägare att jaga vildsvin och framför allt kräver jakten tålamod och gott om tid.

Senare under kvällen drog Pöytäniemi ut på vildsvinsjakt i Pyttis tillsammans med JSM:s kanslichef Jaana Husu-Kallio och jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

7F1A2885
Hunden Aino är skolad för att hitta livsmedel. 2018 hittade Aino 600 kilo förbjudna livsmedel och hittills under 2019 72 kilo. Aino ska nu få en ny kollega, en hanhund som börjar jobba vid Helsingfors-Vanda flygplats sensommaren 2019. FOTO: Tullen