Jordbruk Globalt Marknad

Trump lovar sina bönder
fantastiska affärer med Kina

Förhandlingarna i handelstvisten mellan EU och Kina har avancerat. Det finns hopp om en bra lösning, säger USA:s president Donald Trump, som redan uppmanar sina farmare att köpa fler traktorer. Kina har enligt Trump lovat att köpa fler agrarprodukter från USA.

Enligt finansminister Steven Mnuchin kommer USA att avstå från sin planerade höjning av strafftullarna på kinesiska varor till ett värde av 250 miljarder dollar. Tullen skulle enligt tidigare planer höjas från 25 procent till 30 procent.

Kina har dessutom gått med på att importera amerikanska jordbruksprodukter till ett värde av mellan 40 och 50 miljarder dollar. Förhandlingarna befinner sig ännu i sin första fas. För den andra fasen planeras nya lättnader.

Handelskriget mellan USA och Kina har med jämna mellanrum eskalerat och belastar den globala konjunkturen. De nyaste tongångarna har givit anledning till en dämpad optimism, men än så länge är det kanske för tidigt att jubla.

Donald Trump prisar visserligen överenskommelsen och lovar redan de amerikanska farmarna guld och gröna skogar. USA-producenterna kan enligt Trump räkna med ett avtal som gör det möjligt att exportera mer mat till Kina än farmarna alls hinner odla.

Jag råder alla farmare att köpa mer åker och fler traktorer. De kommer att byggas av John Deere, Case IH och Caterpillar. Det här är goda nyheter för alla på landsbygden, sade Trump nyligen under en valtillställning i sydstaten Louisiana.

Folk kommer att få jobba övertid för att allt ska hinna produceras. Det här är en historisk order. Jag vet inte ens om det blir möjligt att producera allt. Kina har redan börjat köpa produkter av våra fantastiska och patriotiska bönder, meddelade Trump via Twitter.

Ännu saknas skriftliga avtal

Men än så länge finns inget konkret avtal att falla tillbaka på, bara handskakningar. Kineserna har i princip gått med på att höja sin agrarimport från USA, men man vet ännu inte hur det ska gå till. Inom några veckor är vi klokare, lovar Trump.

Handelsutbytet mellan USA och Kina har reducerats kännbart på det agrara området. Ännu 2017 exporterade USA soja till ett värde av 12,4 miljarder dollar till Kina. Sedan dess har exporten minskat med mer än 80 procent.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg efterlyser Kina mer detaljer om det fortsatta handelsutbytet innan det kan bli fråga om ett avtal. Bland annat kräver kineserna att Trump ska återta sitt hot om en planerad tullhöjning i december.

Trump uppger att han redan nästa månad kommer att underteckna ett avtal med Kina tillsammans med president Xi Jinping. Det ska ske vid det kommande Apec-mötet i Chile i november.