En ny EU-förordning begränsar användningen av transfettsyror, det vill säga delvis härdat fett, i livsmedel, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
En ny finländsk studie vid Helsingfors universitet visar att den enda jordbruksstödformen som får fågelbestånden att växa är stöd till ekologiska djurgårdar.
Berner Oy har gjort ett distributionsavtal med finländska LED Tailor Innova7ion, som tillverkar lampor och belysningssystem med blått ljus som har en mikrobdödande och luftrenande verkan.
I en färsk finländsk studie har man utvecklat en metod för att för att få fram jordbrukets förfruktsvärden med hjälp av satellitmaterial.
Naturresursinstitutet har inrättat två nya klonarkiv för ursprungsväxter. Konstnärshemmet Casa Haartman i Nådendal har en samling gamla lökblommor och Åbo Museicentral har på Kurala Bybacke en samling med gamla sorter av rabarber, pepparrot och potatislök.
Tomatpriserna har legat på en hög och stabil nivå sedan mitten av januari. Gurkan skapar däremot huvudbry för andelslaget Närpes Grönsaker, som har byggt ut och lanserar fyra nya produkter i år.
En osäkerhet råder inom landsbygdsnäringarna med det svåra ekonomiska läget och svåra odlingssäsonger. En ny ung landsbygdsföretagare som trotsar osäkerheten är Marcus Gjäls.
De globala matpriserna fortsätter att stiga – åtminstone i medeltal. Enligt FN-organisationen FAO steg matprisindexet i april till sin högsta nivå sedan tio månader.
Ett företag i Australien har utvecklat och patenterat en metod för behandling av färskmjölk som förlänger hållbarheten till 60 dygn eller mer. Metoden beskrivs som den största innovationen i branschen sedan pastöriseringen på 1860-talet.
Kieku Oy har godkänts som producentorganisation. Kieku Oy är Finlands första producentorganisation inom äggsektorn.
Med speciell inriktning på fastlandets finskspråkiga konsumenter har Visit Åland tillsammans med Orkla Suomi och de största åländska livsmedelsförädlarna utvecklat ett nytt marknadsföringskoncept för åländsk mat. – Syftet med projektet Mat-Åland 2021 är att öka kännedomen om de hållbara livsmedel som produceras på Åland och stärka deras konkurrenskraft både på Åland och på fastlandet, förklarar projektledaren Tiina Björklund på Visit Åland.
Ålands landskapsregering satsar 20.000 euro för att till slutet av augusti 2020 anlita Peter Feuerbach från företaget Wetlands International AB i Sverige som konsult för våtmarker samt andra vatten- och miljöförbättrande åtgärder på Åland.