Jordbruk EU Globalt Marknad

Avtalet med Mercosur
gynnar inte EU-handeln

EU har inte mycket att vinna på det nya frihandelsavtalet med Mercosur. De sydamerikanska länderna kan däremot dra stor nytta av tullfriheten för att öka sin produktion och export. Det fastställer brittiska experter.

Forskare vid London School of Economics har utvecklat två scenarier som jämför konsekvenserna av avtalet. I båda scenarierna drar de sydamerikanska köttproducenterna den största nyttan av tullsänkningarna, rapporterar tyska Der Spiegel.

Beräkningarna tyder på att enbart den brasilianska köttproduktionen kan öka med upp till 5,7 procent fram till 2032. Allt som allt skulle EU importera mellan 30 och 64 procent mer nötkött än tidigare från Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay.

Samtidigt skulle produktionen av socker och matoljor stimuleras i Brasilien och Uruguay. Detta bidrar till ytterligare avverkningar av regnskogar. EU:s ekonomiska nytta förblir däremot rätt blygsam, hävdar forskarna.

Handelsutbytet med Mercosur skulle höja EU:s bruttonationalprodukt med endast 0,1 procent. Påverkan på EU:s globala handel skulle vara minimal. EU saknar dessutom effektiva verktyg för sanktioner om Mercosur exempelvis bryter mot Parisavtalet.

Handelsavtalet har antagits av EU-kommissionen, men motståndet har börjat öka i Europa. En bidragande orsak är den brasilianska presidenten Jair Bolsonaros politik, som ökar skövlingen av Amazonas regnskogar.

Avtalet ska ännu ratificeras av alla EU-länder och måste dessutom godkännas av EU-parlamentet. Inom parlamentet ökar tvivlet mot mercosuravtalet inom handelsutskottet, som bereder frågan.