Eg1E7 Yf Ws Aanrf Y
På måndagen urartade bondedemonstrationerna mot den nederländska regeringens kväveplaner. I Groningen bröt demonstranterna med våld upp dörren till en förvaltningsbyggnad med en traktor. FOTO: Tienke Wouda
Jordbruk EU

Bondeprotest urartade till
tumult i Nederländerna

I den nederländska provinsen Groningen urartade bondedemonstrationerna mot regeringen på måndagen. Demonstranterna fällde gatuspärrar med sina traktorer och bröt till och med upp dörren till kommunförvaltningens byggnad.

Polisen gick till motangrepp med batonger och lyckades driva angriparna till reträtt. Ett par förbipasserande fotgängare klarade sig med nöd och näppe undan med blotta förskräckelsen, uppger lokala tidningar.

Aktionen är häftigt omdiskuterad. Många utomstående kritiserade den våldsamma uppståndelsen och undrade om inte bönderna riskerar sin goodwill på kuppen. Den nederländska bondegruppen Agractie tog avstånd från händelserna.

Bönderna kritiserar regeringens planer på drastiska sänkningar av jordbrukets kväveutsläpp. I sju andra provinser arrangerades liknande demonstrationer. Nu har regeringen meddelat att planerna ska tas till ny prövning.

En landsomfattande bondedemonstration ska enligt uppgift arrangeras i huvudstaden Haag idag onsdag.