72604098 2581250005231595 2257191831592763392 O
EU:s jordbrukare oroar sig över bristande erkänsla från politikernas sida. Många känner sig helt enkelt förföljda och protesterar mot skärpta åtgärder som försvårar produktionen. FOTO: RLV
Jordbruk EU

EU-bönder oroar sig
över ökande mobbning

Flera tusentals bönder i bland annat Tyskland, Frankrike och Nederländerna har de senaste veckorna gått ut på gatorna för att lufta sitt missnöje över bristande erkänsla i samhället. De känner sig rätt och slätt mobbade.

På måndagen var det tyskarnas tur att erövra gatorna med traktorer, banderoller och slagord. Det var huvudsakligen producenter från de västra delarna av Tyskland som hade samlats framför jordbruksministeriet i den förra huvudstaden Bonn.

Det konkreta målet för protesterna var den tyska regeringens jordbrukspaket. I korthet består åtgärderna av begränsningar i form av ett strängare insektsskydd, en ny gödselförordning, förbud mot glyfosat och fler begränsningar av växtskyddet.

Protesten arrangerades av producentorganisationen i Rheinland, som betonade att klockan har slagit fem före tolv. Jordbrukarna trakasseras ständigt av skärpta åtgärder som gör det omöjligt att producera mat på ett vettigt sätt.

Ideologier ska inte påverka agrarpolitiken

De skärpta åtgärderna hotar böndernas existens, framhöll de lokala producenternas ordförande Bernhard Conzen. Vi har alltid visat beredskap till samarbete, men nu är det slut. Så låter vi oss inte behandlas, inskärpte han.

Protesterna riktade sig framför allt mot miljöministeriet i Berlin, som enligt producenterna försöker driva igenom en ”ideologiserad” jordbrukspolitik som inte har något gemensamt med ansvarsfullt handlande för det gemensamma bästa.

Producentbasen beklagade den dåliga stämningen och bristen på realitet från politikernas sida. Vi har fått nog av att bli anklagade för allt som går snett. Så illa har producenterna aldrig tidigare pressats in i hörnet, sade Conzen.

Producenterna uteslöt inte fortsatta, ljudliga protester de närmaste veckorna. Vi kan inte belastas med ansvaret för allt som går fel här i världen. Tidigare har jordbruksministeriets tjänstemän kämpat för oss. Nu förstår de oss inte längre, beklagade Conzen.

Det är inte bara i Tyskland som producenternas mått börjar bli rågat. De senaste veckorna har bonderörelsen varit aktiv i bland annat Frankrike och Nederländerna. I Frankrike protesterade bönderna i flera regioner mot den tilltagande mobbningen av jordbruket.

Protesterna längs motorvägarna kring bland annat Strasbourg och Paris organiserades av producentorganisationen FNSEA. Producenterna uppger att de känner sig trakasserade av miljöaktivister som på allt sätt försöker sabotera deras jobb.

Aktivisterna skadar allmänhetens uppfattning om det dagliga jordbruket. FNSEA kritiserar också nya handelsavtal, inte minst med Mercosur, som bidrar till att snedvrida konkurrensen genom import av mat som inte håller europeisk standard.

Klimatet har skärpts

I Nederländerna blockerade producenterna nyligen vägar och gator i protest mot ett förslag att sänka kväveutsläppen genom att halvera landets boskapsbestånd. Det blev trafikkaos då bönderna körde till huvudstaden med sina traktorer.

Den utlösande faktorn för demonstrationen var ett radikalt recept mot kväveproblemet från det vänsterliberala regeringspartiet D66. Enligt D66-politikern Tjeerd de Groot borde kväveutsläppen halveras genom att halvera landets boskapsbestånd.

Jordbruket försvaras av en grupp producenter som kallar sig Agractie. De beklagar att bönderna har blivit måltavla för allehanda angrepp. Vi är varken brottslingar eller miljöförstörare. Jordbruket ligger helt enkelt oss om hjärtat, försäkrar medlemmarna.

Producenterna är trötta på att beskrivas som ett problem som ständigt måste ”lösas”. Vi vill producera mat och sköta gården. Jordbruket är vår passion. Vi är varken djurplågare eller miljöbovar, skriver Agractie på sin hemsida.