Jordbruk Livet på landet

Noggranna direktiv
för åländsk vargjakt

Hammarlands jaktvårdsförening har dragit upp riktlinjerna för den utvidgade skyddsjakt på varg som Ålands landskapsregering fattade beslut om i slutet av förra veckan.

Jakten får bedrivas till den 31 oktober på varg som observeras i Hammarlands kommun. En påbörjad jakt får dock fortsätta om en varg som observerats i Hammarland går utanför kommungränsen. Jakten får återupptas på samma spår följande dag om jakten har avbrutits på grund av mörker.

I samband med jakten får hund användas för att spåra eller driva viltet. Vid skadskjutning får eftersökshund samt lämpligaste vapen och jaktmetoder användas.

Jakten får bedrivas oberoende av vem som har jakträtt på det aktuella området och även fastän jakt inte annars är tillåten.

Nya observationer behövs för spårning

Hammarlands jaktvårdsförenings ordförande Lars Nordström som utsetts till ledare för vargjakten säger att det på Åland finns ett par hundar som kan komma ifråga för vargjakt.

– Men först behöver vi få upp ett spår och därför tar vi gärna emot alla vargobservationer och tips från allmänheten. Tills vidare har vargen inte synts till efter angreppet i byn Boda då sju får miste livet, berättade Nordström i tisdags.

Han betonar att jägarna måste ha lov av honom eller den utsedde vice jaktledaren för att få delta i skyddsjakten som är strängt reglerad.

Rapportering måste ske till landskapsregeringen varje dag och Nordström är mycket mån om att alla regler följs.

Ålandsvargar kom från reviret i Kjulo

Sedan vårvintern 2018 har vargar observerats regelbundet på Åland. Nya DNA-analyser av vargspillning och även blod bekräftar att åtminstone två vargar rört sig på fasta Åland. De har också setts tillsammans och fångades på film redan i april 2018.

Det handlar om två syskon, en hane och en hona, som är födda våren 2017 i Kjulo (Köyliö) ca 70 kilometer norr om Åbo. Kjulo-reviret hör till ett område som räknas till de vargtätaste i västra Finland.

Enligt Naturresursinstitutet Luke fanns det i mars 2019 sammanlagt 41 vargrevir inom landets gränser.

Majoriteten av de vargobservationer som rapporterats till landskapsregeringen har gjorts i Hammarland och Jomala på fasta Åland, men en varg observerades också sommaren 2019 i skärgårdskommunen Brändö, som ligger närmast finländska fastlandet.