Jordbruk

Förbättringar i reglerna
för Ålands avbytarstöd

Från början av september införde landskapsregeringen nya regler för Ålands avbytarstöd.

– För köttuppfödare blir det bättre, men för mjölkbönder är skillnaden inte så stor, konstaterar Ålands Hushållningssällskaps husdjursrådgivare Carin Ekström.

Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström är inne på samma tankegångar.

– Även om det sker vissa förbättringar i det åländska regelverket är vi inte ens i närheten av det system som man har i riket.

Mjölkbonden Frej Bomanson som tillsammans med frun Sussi driver Johannisbergs ekomjölkgård säger att familjen nog brukar försöka utnyttja de stödmöjligheter som finns.

– Men jag har inte ens vetat om att det gjorts ändringar i avbytarlagen. Det hör inte till mina rutiner att läsa landskapsregeringens hemsida.

Lättare nå djurenhetsgränsen

Carin Ekström sammanfattar de nya reglerna med att det för den som har dikor, får och getter blir lättare att komma upp till det antal djurenheter som krävs för att kunna få stöd.

Enligt de nya reglerna motsvarar tre dikor en djurenhet, jämfört med tidigare fem. För fårens del sänks siffran för en djurenhet från 17 till 10 och två getter i mjölkproduktion räknas numera som en djurenhet i stället för tidigare åtta.

Liksom tidigare krävs minst sex djurenheter för att vara berättigad till stöd för ledighet, men det blir alltså lättare att nå upp till gränsen.

För gårdar med äggproduktion, smågrisproduktion och nötkreatur som kräver daglig stallskötsel året runt har antalet stödberättigade lediga timmar höjts för att bättre motsvara situationen jämfört med mjölkproducenter.

Gårdar med 6-17,99 djurenheter får rätt till 150 timmar per år och gårdar över 18 djurenheter får maximala 300 timmar per år.

Den övre gränsen för vilken stöd utbetalas har höjts till 35 euro i timmen för företagare och 18 euro i timmen för timanställdas löne- och lönebikostnader.

Tidsperioden för stöd vid sjukskrivning och föräldraledighet har förlängts till 300 dagar och stödet för 30 dagars sjukskrivning eller föräldraledighet har höjts till samma 80 procents nivå som för ledighet.