Markomask 2 Webben
Anders Abrahamsson gillar skärgårdens egna mikroklimat som ger långa säsonger.
Jordbruk Tema

Anders Abrahamsson
odlar plöjningsfritt

Spannmålsodlaren Anders Abrahamsson, som odlar Kullas gård i Kimito i nionde generationen, tog över gården för fyra år sedan och började i samma veva med grönsaksodling vid sidan av spannmålsodlingen.

– Jag funderade på vad jag skulle hitta på då jag slutade som växtodlingsrådgivare och avråddes från att börja med grönsaker, men det var precis det jag började med.

Abrahamsson odlade i fjol grönsaker på sex hektar och i år utökar han till tio hektar då tre hektar tidig potatis tas med i odlingen.

Sedan år 2003 har gården börjat gå över mot lätt bearbetning.

– Vi kör plöjningsfritt och sedan 2007 har vi hållit på med direktsådd. Skördarna har blivit bättre år för år, förutom det extrema året i fjol då vi fick endast en fjärdedel av den skörd vi borde ha fått.

I stället för plöjning gör Abrahamsson alvluckring som kombineras med höstgröda.

– Vad vi eftersträvar är att undvika att köra i våt mark och vi vill inte heller använda stora maskiner. Vi har långa odlingsrotationer på 7-8 år och så har vi spaden med ut på åkern för att kunna kolla hur marken ser ut.

Både spannmål och grönsaker

Abrahamsson odlar spannmålen konventionellt, men strävar efter att odla obesprutade grönsaker.

– Vi använder bland annat insektnät för att kunna undvika växtskyddsmedel.

Han odlar idag allt från blomkål, broccoli, isbergssallat, vitkål, vattenmelon, squash och frilandsgurka till hallon.

Att förra sommarens extrema torka ledde till att han fick plöja ner grönsaker till ett värde av 50.000 euro gör inte att han förlorat entusiasmen.

– Nej, jag brukar säga att jordbrukarens mannaminne är jämt tre veckor långt, skämtar han och konstaterar samtidigt att ”upplever jag ytterligare en säsong som senaste sommar under min livstid så är det för tidigt. Jag tar mycket hellre hårda regn än stekande hetta”.