A02De2Ade27361E5 Org
Den här innovationen är utmärkt exempel på cirkulär ekonomi, säger koncerndirektören Christoph Vitzthum. FOTO: Fazer
Jordbruk Marknad Tema

Fazer investerar 40 miljoner
för att göra xylitol av havreskal

Fazer investerar ca 40 miljoner euro i en ny anläggning med fokus på havreskal som råvara och en ingång till xylitolmarknaden, uppger koncernen i ett pressutskick.

Stora mängder havreskal utvinns som en biprodukt inom Fazers malningsprocess. Havreskal innehåller xylos som kan användas för framställning av xylitol.

Fazer investerar i utveckling av nya produktionsteknologier och tjänster. Att producera xylitol från havreskal är en helt ny innovativ teknologi. Hela produktionsprocessen är unik, eftersom man hittills inte kunnat dra nytta av den unika råvaran i kommersiellt syfte. I nuvarande produktion har man till stor del använt havreskal inom energiproduktionen.

Xylitolanläggningen byggs bredvid Fazers havrekvarn i Lahtis och blir den första xylitolfabriken i världen som integreras bakåt i produktionskedjan. Fabriken kommer att producera många olika former av xylitol för mat, kosmetik samt läkemedelsindustrin.

Xylitolmarknaden växer och Fazer siktar på att bli enda tillverkare av xylitol från växtbaserad råvara av finskt ursprung. Fazer är ensamma om att producera tuggummi i Finland.

De största investeringarna kommer att genomföras 2019-2020 och skapa ca 30 nya jobb. Byggandet påbörjades i februari 2019.

Under de senaste tre åren har Fazer totalt investerat cirka 195 miljoner euro, varav 136 miljoner euro i Finland.