Marknadsföringshandbok för matföretagare

Det landsomfattande koordineringsprojektet för närmat har gett ut en nätbaserad handbok med marknadsföringstips för företagare inom matbranschen.

Blödarfeber har konstaterats hos en tamkanin i Österbotten

En tamkanin i Österbotten som lämnats in till Livsmedelsverket för undersökning har konstaterats ha blödarfebern RHD (Rabbit Hemorragic Disease), som orsakas av caliciviruset.

Nytt hörande kring grundvattenområden i Västnyland

Fram till den 31 januari finns NTM-centralens ärende gällande klassificering och avgränsning av grundvattenområden i Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå till påseende.

Valio får exportera modersmjölksersättning till Kina

För första gången har ett finländskt företag beviljats licens att börja exportera modersmjölksersättning till Kina.

SLC - Barriere Sanglier
Svinpesten har nått belgisk-franska gränsen

Antalet fall av afrikansk svinpest fortsätter att öka i Belgien. Smittade vildsvin har påträffats bara ett par kilometer från Belgiens gräns mot Frankrike. Den tidigare karantänzonen har därför utvidgats.

Arla säljer sin ostfabrik i Bayern

Mejerikoncernen Arla drar sig ur osttillverkningen i tyska Bayern.

Nya bestämmelser om djurläkemedel och foder som innehåller läkemedel

Europeiska unionen har sett över bestämmelserna om djurläkemedel och foder som innehåller läkemedel. De nyligen utkomna förordningarna om djurläkemedel och läkemedelsfoder träder i kraft den 28 januari 2019, men börjar tillämpas om tre år, det vill säga 2022, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Island Icelandic Lamb1
Överproduktion av fårkött: Icelandic Lamb bygger upp ett starkt varumärke

På Island har man en överproduktion av fårkött och därför skapade man varumärket Icelandic Lamb berättar verksamhetsledaren Svavar Halldorson.

SLC - Island Vaxthus1
Turismen på Island växer så det knakar: Tomatodlaren tog sig an turistströmmarna

Under 2010-talet har den isländska turismen formligen exploderat. En av gårdarna som satsat på att fånga upp turistströmmarna är Knútur Eiriksons Fridheimar, som kan bland annat kan stoltsera med geotermisk tomatproduktion och islandshästar.

SLC - Glyfosat1 2Webb
Glyfosat binds fort i bearbetad jord och frigörs långsamt

Nivåerna av växtskyddsmedlet glyfosat och dess nedbrytbara substans aminometylen AMPA är som högst i den obearbetade ytjorden och minskar betydligt i de djupare jordlagren. Resterna i marken kan hämma utsädets grobarhet och starten på tillväxten hos växterna. Förhållandevis lite av glyfosatet och AMPA:n rör sig med ytvattnet eftersom de rätt så fort binds i jorden och sedan frigörs därifrån mycket långsamt. Det här slår ett forskarteam fast i en rapport som publicerades på torsdagen.

SLC - Betor
Välkommen på odlartillfälle för sockerbetsintresserade

SLC och Sucros bjuder på sockerbetor och hamburgare under ett kostnadsfritt odlartillfälle om sockerbetor. Kom med och kolla om sockerbetsodling kunde vara för dig!

Fjolårets djurantal kan anmälas fram till mitten av februari

Jordbrukarna kan nu anmäla antalet svin, fjäderfän, hästar och ponnyer som de haft i sin besittning i fjol i e-tjänsten Vipu (https://vipu.ruokavirasto.fi). Anmälningstiden utgår 15 februari. Anmälan om djurantal är obligatorisk för gårdar som har ansökt om ersättning för djurens välmående för svin eller fjäderfän i fjol. Ersättningsbeloppet beräknas utifrån det anmälda djurantalet.