Yara 240120
SLC Nylands styrelse diskuterade gödselmarknadsfrågor med Timo Räsänen och Roland Westerberg på Yara.
Jordbruk SLC Marknad

SLC Nyland diskuterade
gödselmarknaden med Yara

SLC Nylands styrelse diskuterade gödselmarknadsfrågor då man sammanträdde på Yaras huvudkontor i Esbo förra fredagen. Detta bland annat som ett led i uppföljningen av en motion från Ingå lokalavdelning till förbundets höstmöte.

I motionen påtalades att de rörliga kostnaderna i odlingen i högsta grad påverkar odlingens lönsamhet. För att få en ändring i gårdarnas fortsatta dåliga lönsamhetsutveckling måste man också fokusera på kostnadssidan, där handelsgödseln står för en betydande del, 35-40 procent, av de rörliga kostnaderna.

I motionen yrkades på att gödselpriset skall följa marknadspriset på råvarorna för gödsel snabbare än vad läget är för tillfället. Enligt Ingå lokalavdelning är det nuvarande systemet föråldrat och man efterlyste en diskussion med aktörerna på marknaden.

– SLC Nyland anser att bättre marknadsinformation om gödselpriserna och råvarupriserna behövs för att odlarna ska kunna avgöra när det lönar sig att köpa sin gödsel, framhöll förbundsordförande Thomas Antas, då han för värdarna och styrelsen sammanfattade förbundets åsikt.

Priset på kväve och fosfor förväntas stiga

Timo Räsänen, kommersiell direktör för Finland och Baltikum, redogjorde för faktorer som påverkar priserna på gödsel. Han framhöll att de finländska priserna följer den europeiska prisnivån, som påverkas av efterfrågan och utbud globalt.

Den globala efterfrågan ökar med i medeltal ca 2 procent per år. Kina spelar en viktig roll även på gödselmarknaden. Globalt är Yaras marknadsandel mindre än 10 procent och i Europa ca 20 procent, i Finland (och Norge) uppgår marknadsandelen dock till över 75 procent.

Produktionskostnaderna påverkar enligt Räsänen inte direkt priserna på gödselmedel, förutom undantagsvis när det råder ett överutbud på den globala marknaden.

Under det senaste decenniet var kvävepriset som lägst 2016 då det låg under 200 USD/ton. Ny produktionskapacitet togs i bruk speciellt under åren 2016-2018, som inverkade på prisnivån.  Priset på kväve och fosfor har varit relativt lågt under slutet av 2019, men förväntas nu stiga en aning.

Räsänen framhöll att gödselleveranser för gödselindustrin behöver vara möjligast jämna under året, därför är priset vanligen lägst på sommaren och början av hösten då efterfrågan på gödsel annars är liten. Yaras prisnivå är 5-10 procent lägre nu än vid motsvarande tidpunkt i fjol.

Konkurrenslagstiftningen förhindrar prisöppenhet

Räsänen konstaterade att man strävar efter en möjligast jämn prisnivå inom Europa, men konkurrenssituationen måste även beaktas. Han betonade att det är återförsäljarna som i slutändan bestämmer prisnivån. Enligt Räsänen kan Yara inte ge ut priserna till odlarna eftersom man inte säljer direkt till odlarna, utan till återförsäljare. Konkurrenslagstiftningen ställer hinder för Yara att offentliggöra sina priser.

– Yara har inga pristrappor och efter augusti har man i år inte höjt priserna då världsmarknadspriserna på gödsel varit fördelaktiga, betonade Timo Räsänen.

Roland Westerberg, marknadsförings- och affärsutvecklingschef för Norden, framhöll att de nya digitala verktygen medför större möjligheter för lantbrukarna att gödsla rätt och ge högre skörd till lägre kostnad.

Samtidigt kan de innebära mindre begränsningar på grund av högre effektivitet och mindre miljöbelastning. Han berättade att många av verktygen är gratis tillgängliga för alla.

Gödselmarknaden borde moderniseras

I diskussionen frågades om man inte kan tänka sig att sälja gödsel direkt till odlarna. Räsänen svarade att man givetvis funderat även på detta, men hittills har man kommit till slutsatsen att det ger ett visst mervärde att sälja via återförsäljare.

Det påtalades att odlarna lever med varierande marknadspriser på t.ex. spannmål, medan gödselpriset inte under gödselåret reagerar på samma sätt. Finländska systemet är avvikande från hur det fungerar i andra länder, där mellanlager används i större utsträckning.

Från styrelsens sida ansågs att vår gödselmarknad borde moderniseras och bli mer marknadsanpassad.

– Odlare som är villiga att köpa gödsel t.ex. på sommaren för leverans under hösten eller vintern borde kunna få ett pris för detta och kunna köpa gödseln när man anser att priset och tidpunkten är rätt, ansåg viceordförande Peter Österman.

Ingå lokalavdelnings ordförande Christian Nyholm framhöll att odlare i Finland som följer med marknaden skulle vara betjänta av ett öppnare prissättningssystem. Hur man kunde utveckla systemet diskuterades. En förutsägbar marknad med bättre prisinformation tillgänglig är något som man från odlarhåll efterlyser.