Fjolårets djurantal kan anmälas fram till mitten av februari

Jordbrukarna kan nu anmäla antalet svin, fjäderfän, hästar och ponnyer som de haft i sin besittning i fjol i e-tjänsten Vipu (https://vipu.ruokavirasto.fi). Anmälningstiden utgår 15 februari. Anmälan om djurantal är obligatorisk för gårdar som har ansökt om ersättning för djurens välmående för svin eller fjäderfän i fjol. Ersättningsbeloppet beräknas utifrån det anmälda djurantalet.

Ersättningar för torkan kan sökas i januari

Livsmedelsverket betalar tilläggsstöd till gårdar som drabbats av produktionsförluster till följd av de exceptionella väderleksförhållandena under växtperioden 2018. Stödformerna är tilläggsbetalning till nordligt hektarstöd och tillfälligt särskilt nationellt stöd.

Regeringen gav förslag om statsborgen för likviditetslån

Regeringen överlämnade torsdag eftermiddag ett lagförslag till riksdagen om statsborgen för likviditetslån till gårdarna som beviljas av bankerna. I samband med regeringens budgetförhandlingar beslutades att propositionen om statsborgen ska lämnas till riksdagen i mitten av januari 2019.

SLC - Protest
Italiens bönder protesterar mot brist på katastrofhjälp

Tusentals bönder demonstrerade i tisdags utanför det italienska jordbruksministeriet i Rom. De protesterade mot att regeringen inte i budgetpropositionen ökat finansieringen till böndernas stödfond, som skjuter till pengar vid olika katastrofer.

SLC - Brexit
Brexit utan avtal kan bli kaotisk för bönderna

Risken för en hård Brexit ökar dag för dag. Enligt uppgift ska det brittiska parlamentet redan nästa tisdag rösta om brexitavtalet med EU. Utan ett avtal väntar kaos för de brittiska bönderna, varnar producentorganisationen NFU.

SLC - Storm1
Generatorn blev kalkonernas räddning under elavbrottet

Stormen på nyårsdagen bidrog till omfattande elavbrott och stormskador i Vasaregionen. En av de som drabbades av både vindfall och elavbrott var kalkonproducenten Daniel Helenelund i Solf. Strömmen var borta i femtio timmar och det gjorde att generatorn fick gå på högvarv.

SLC - Sjoskog1Webb
Stor uppslutning på Niclas Sjöskogs kampanjstart inför riksdagsvalet

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog inledde officiellt sin valkampanj i måndags som kandidat för SFP i riksdagsvalet i vår. Det skedde för fulla hus i Purmo skola i Pedersöre. Uppslutningen överträffade förväntningarna så pass mycket att det blev att ordna fler kaffekoppar i all hast. – En mycket trevlig överraskning, säger Niclas Sjöskog. Han vill prioritera landsbygdsnäringarna och möjligheterna att leva ett bra liv på landsbygden samt klimatet och välmående i arbetet.

SLC - Siuntio A Series 2517 253 131489 1
Valtra uppdaterar A-serien

​För 2019 uppdaterar Valtra den klassiska A-serien i storleksklassen 70-130 hästkrafter. A-serien tillverkas nu på tre olika slags chassi och med två olika slags växellådsalternativ, HiTech4 eller powershift. Powershift-växellådan och pekterminalen SmartTouch är båda nyheter för A-seriens del.

Novia får donation av Snellman

Snellman donerar 10 000 euro till Yrkeshögskolan Novias naturbruksutbildningar.

SLC - Saaristo
Saaristo skippade toppjobb för att bli jordbrukare på heltid

Efter att ha innehaft flera tunga poster gjorde Stefan Saaristo en överraskande vändning för ett år sedan. Han valde bort ett välbetalt chefsjobb för att bli spannmåls- och sockerbetsproducent på heltid hemma i Övermalax.

SLC - Papa Transgenica 2
Argentina introducerar PVY-resistent potatissort

En transgen potatissort som är resistens mot virussjukdomen PVY har introducerats på den argentinska marknaden. Den nya sorten Spunta Ticar är resultatet av 20 års forskning och utveckling.

SLC - Dsc07567
Värsta stormen skapade kaos på Åland

Den våldsamma stormen Aapeli, som i onsdags på åländska Kökar förde med sig de hårdaste vindar som någonsin uppmätts i Finland med vindbyar på upp till 41,6 meter per sekund, har vållat enorma skador i de åländska skogarna.