Downing St Johnson
Den brittiska premiärministern Boris Johnson triumferar inför utsikterna till ett snabbt brexitavtal med EU. Men kommissionen ställer hårda villkor. FOTO: GOV.UK
Jordbruk EU Marknad

EU varnar britterna
för övermod efter brexit

Denna veckas fredag träder Storbritannien officiellt ut ur det europeiska unionen. Då går också startskottet för förhandlingarna om nya handelsavtal. EU-kommissionen befarar att premiärminister Boris Johnson försöker spela ut USA och EU mot varandra.

EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier varnade under veckoslutet Johnson för bristande respekt gentemot EU. Han påminde om EU:s betydelse som viktigaste handelspartner.

I praktiken tävlar EU och USA om britternas gunst. USA-presidenten Donald Trump skulle gärna se Storbritannien som kompanjon. Johnson väntas satsa på en förhandlingsstrategi som sätter EU på halster.

Johnson själv har i tidningsintervjuer uppgivit att han prioriterar handelsavtal med USA, Japan, Australien och Nya Zeeland. I slutändan kommer EU, om man för tro premiärministern.

En sådan auktionsmodell är ingenting för EU, understryker Barnier. EU har sina normer som inte påverkas, hur mycket britterna än försöker spela ut sina förhandlingspartner mot varandra.

Svagt intresse för EU bland folket

Det brittiska folket har större förståelse för Johnson. Enligt en rundfråga som webbtidningen Express.co.uk genomförde hos drygt 7.000 läsare, skulle en klar majoritet prioritera ett handelsavtal med USA. Intresset för EU var minimalt.

Hela 66 procent av alla tillfrågade läsare prioriterade i första hand Donald Trump som handelspartner. På en andraplats landade Japan med 13 procent, medan bara 11 procent stödde EU. Australien landade på 8 procent.

I kommentarfältet uppmanade många läsare Boris Johnson att ”förpassa EU till slutet av kön”. Några andra betonade att EU är viktig som partner, men britterna har ingen orsak till panik. Man måste inte ge efter för hotelserna från Bryssel.

Då Storbritannien nu lämnar EU startar en övergångsfas där landet stannar kvar en del av den inre marknaden och tullunionen, utan att ändå delta i själva besluten. Övergången kan förlängas med två år, men det vill Boris Johnson undvika till varje pris.

Johnsons strategi är att påskynda förhandlingarna för att snabbt enas om en tullfri handel med EU utan kvoter. Britterna själva skulle däremot slippa förpliktelsen att följa de europeiska reglerna.

Johnson viftar med USA-kortet

Enligt tidningen Independent har Johnson för avsikt att inleda parallella förhandlingar med både EU och USA. EU-kommissionen ser däremot rött och vädrar utpressning. Ingen chans att hota med USA-kortet, understryker Barnier.

I en intervju för den franska tidningen Le Journal du Dimanche understryker Barnier att EU på inga villkor kommer att medverka i ett sådant spel. Han tvivlar samtidigt på britternas chanser till ett snabbt USA-avtal.

USA-regeringen försöker redan pådyvla britterna produkter som konsumenterna inte vill ha. USA-ambassadören Woody Johnson upprepade nyligen kravet att britterna ska tillåta import av klortvättad kyckling och hormonbehandlat kött.

Enligt Barnier får britterna göra vad de vill i samarbete med USA. EU håller däremot fast vid sina stränga normer för livsmedel och andra produkter. En brexit utan avtal betraktas som en risk för EU. Avvikande normer förutsätter i så fall stränga gränskontroller.

En handelspartner som försöker konkurrera med avregleringar är inget alternativ för EU. Ett handelsavtal ska vara rättvist. Britterna vill tydligen överge den europeiska regleringsmodellen, framhåller Barnier.