Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

Allt fler väglag får pengar för
reparation av enskilda vägar

Enligt Simo Takalammi från Vägföreningen i Finland finns det för närvarande pengar att dela ut till de snabbaste enskilda väglagen. I statsbudgeten har anvisats anslag på 20 miljoner euro för understöd till enskilda, det vill säga privata, vägar.

Den finansiella situationen är därmed bättre än på många år och Vägföreningen uppmanar väglag att ansöka om underhållsbidrag för grundförbättringar av enskilda vägar istället för att lämna understöden outnyttjade.

– Vi kan inte längre invagga oss i hur det var förr, då tjälen gjorde att man kunde köra tunga transporter, utan de enskilda vägarnas bärighet måste vara i skick även under tjälfria vintrar.

Reparationsskulden för enskilda vägar har ökat redan länge och lastbilarna har blivit större och därmed ställs ännu högre krav på vägarnas bärighet. De milda vintrarna gör också att de flesta enskilda vägar kan vara i behov av grundförbättringar och det lönar sig att skrida till åtgärder för att genomföra dem.

Lättare få understöd

I och med den förnyade lagen om enskilda vägar tror många att samhället skurit i underhållspengarna, men det här är enligt Takalammi en feluppfattning. Kommunerna kan fortfarande stöda enskilda vägar på valbart sätt.

I och med den nya lagen fick man också möjlighet att ansöka om understöd för många nya enskilda vägar, eftersom kravet på tre stadigvarande bostadshus togs bort. Nu kan alltså väglag med vägar som används för till exempel skogsbrukssyfte också ansöka om underhållspengar. Informationen om att understödsvillkoren har blivit lättare har däremot inte nått alla väglag.

– En del av kommunerna har använt lagändringen som grund för att skära i de egna vägunderstöden, men det här är kommunernas egna beslut och ingenting som påverkas av lagändringen, påminner Takalammi.

Takalammi påminner också om att en väg i gott skick är en långsiktig investering som säkrar att ägarnas egendom bibehåller sitt värde. Den säkrar också till exempel skogsbrukstransporter under menföre.

– Det är bra att tillsammans med en expert utvärdera behovet av grundförbättringar samt behövliga åtgärder. Kompetenta vägförvaltare är goda samarbetspartners både då det gäller arbetsplanering och val av erkända entreprenörer.

Statliga underhållsbidrag beviljas av NTM-centralen och det lönar sig att vara ute i god tid. Finansieringssituationen är bra också då det gäller de så kallade Kemerastöden för grundförbättringar av skogsvägar och det ryms nya enskilda skogsvägsprojekt inom ramen för programmet.