SLC - Potsemi3
Potatisodlare fick ta del av senaste rönen

Lågt knölantal, varierande skörd per hektar. ProAgrias försöksodling av potatis i Kristinestad i fjol påverkades mycket av torkan. Det konstaterades på potatiskompetenscentrets seminarium som lockade flera lokala odlare.

SLC - Lpx 107113
Ryssland avvisar EU-krav på skadestånd för griskrisen

EU-kommissionens kräver skadestånd på årligen 1,39 miljarder euro av Ryssland för de ekonomiska förlusterna av det ryska importförbudet mot gris från EU. Ryssland har vägrat att betala, fastän handelsorganisationen WTO ger EU rätt.

Också Australien skärper kontrollen av ASF

Australiens jordbruksministerium har beordrat skärpta kontroller vid gränserna på grund av den ökade risken att få in afrikansk svinpest (ASF) i landet. ASF har nu också nått Mongoliet.

Belgien och Frankrike försöker stoppa ASF-faran

I Frankrike ökar oron för att den afrikanska svinpesten ska tränga in över gränsen från grannlandet Belgien. Jordbruksminister Didier Guillame har träffat sin vallonska kollega René Collin för att samordna säkerhetsåtgärderna vid gränsen.

Förordning ska minska miljöbyråkratin för nya djurstall

Regeringen godkände förra veckan en förordning med minimikrav på miljöskyddet i anmälningspliktiga djurstall. Förordningen ska underlätta arbetet för såväl myndigheterna som verksamhetsutövarna, eftersom miljöskyddskraven i dagsläget avgörs i miljötillstånd som beviljas varje djurstall separat.

Andra vildsvinet fälldes på Åland

Ett andra vildsvin sköts i lördags på Åland i samma område som det första vildsvinet som sköts dagen före julafton.

Ålandsmejeriet får ny chef

Ålandsmejeriets ÅCA:s vd Snellman sade upp sig den 16 januari och processen att rekrytera en ny verkställande direktör har redan påbörjats.

SLC - 0339894357417 Max
Sverige får ny landsbygdsminister

Socialdemokraten Jennie Nilsson blir ny landsbygdsminister i Sverige efter partikamraten Sven-Erik Bucht.

Pilbåge ska tillåtas vid älgjakt

Jord- och skogsbruksministeriet har sänt på remiss ett utkast till ändring av jaktförordningen. Enligt de ändringar som föreslås börja gälla i april är det i fortsättningen möjligt att använda jaktbåge vid älgjakt. Vid vildsvinsjakt blir det möjligt att använda levandefångstfällor eller motsvarande vapen och vid hjortdjursjakt hundar med högre mankhöjd.

Projektunderstöd för utvecklande av livsmedelskedjan kan sökas

Högskolor, organisationer, föreningar, företag och andra sammanslutningar kan ansöka om understöd för projekt som utvecklar livsmedelskedjan.

40,5 miljoner euro från tippningsvinstmedel till hästområdet

Regeringen har fastställt jord- och skogsbruksministeriets plan för fördelning av Veikkaus Ab:s avkastning till hästområdet 2019. Avkastningen uppskattas till sammanlagt 40,5 miljoner euro.

Uppgifter om utbetalda jordbruksstöd 2018 finns i Viputjänsten

I webbtjänsten Vipu kan jordbrukarna nu se beloppen av de stöd som betalades till den egna gården i fjol.