Jordbruk EU Globalt Marknad

USA-minister vill inte
veta av hormonförbud

EU:s förbud mot hormonbehandlat kött och klortvättad kyckling möter föga förståelse inom USA-regeringen. Det klargjorde USA:s jordbruksminister Sonny Perdue efter en träff med handelskommissionär Phil Hogan på måndagen i Bryssel.

Inför eventuella förhandlingar om ett nytt handelsavtal borde EU ompröva inställningen, sade Perdue. I USA är det gängse teknik att behandla kyckling med klor för att döda eventuella bakterier.

Tillväxthormoner används särskilt inom nötproduktionen. Båda metoderna är sedan länge förbjudna i EU och bidrog för några år sedan till att européerna till slut förkastade det tilltänkta handelsavtalet TTIP med USA.

Perdue uttryckte missnöje med den europeiska kritiken av USA:s fågelproduktion. I praktiken renas köttet inte alls med klor. Mestadels används ättika. Metoderna är på inga villkor ohälsosamma, underströk den amerikanska ministern.

Han försvarade likaså behandlingen av nöt med tillväxthormon. Det är vetenskapligt bevisat att hormonbehandlingen inte påverkar livsmedelssäkerheten. EU:s importbegränsningar skulle skada USA:s handelsbalans, fastslog Perdue.

President Donald Trump är missnöjd över handelsdeficiten till USA:s nackdel och har länge hotat med strafftullar på europeiska bilar. Läget skulle avsevärt förbättras om EU avskaffar förbuden mot klorhöns och hormonkött.

EU-kommissionen skulle för sin del gärna sluta ett industriavtal med USA. Handeln med teknologiprodukter och energi borde också utvecklas. Å andra sidan motsätter sig många medlemsländer att jordbruksprodukter skulle ingå i förhandlingarna.

Detta gäller särskilt Frankrike, som på inga villkor vill utöka förhandlingsmassan med jordbruksprodukter. Den tyska regeringen vill också hålla jordbruket utanför eventuella nya samtal om handeln. USA är av motsatt åsikt.