SLC - Ensilagebalar
Ekoutskottet vill ha ut mer ekoprodukter på marknaden

Idag finns det omkring 900 gårdar som idkar ekologiskt jordbruk, men har konventionell djurhållning. Steve Nyholm, ordförande för SLC:s ekoutskott, säger att målsättningen är att gårdarna ska bli helt ekologiska, men att det är svårt att fastställa en tidsperiod för detta.

Åländsk spannmålsodling redan för 5.000 år sedan

Redan under stenåldern för 5000 år sedan odlades det spannmål på Åland. Den här sensationella upptäckten har gjorts av doktoranden Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet i samarbete med forskare från Statens historiska museer i Stockholm.

Samtalen om Mercosur ställer tålamodet på prov

EU och sydamerikanska Mercosur förhandlar sedan tjugo år om ett handelsavtal. Den senaste förhandlingsrundan i Buenos Aires avslutandes utan nämnvärda framsteg.

Utbetalning kan dröja för åländska krisstödet

Totalt 138 åländska odlare hade lämnat in ansökningar om stöd för skördeskador enligt det åländska krispaketet när ansökningstiden gick ut förra fredagen. Jordbruksbyråns chef Sölve Högman hoppas att ersättningarna kan betalas ut i maj, men påpekar att det kan dra ut på tiden eftersom stödet måste godkännas av EU.

Syväniemi leder Föreningen Matinformation

Anni-Mari Syväniemi har valts till ny verksamhetsledare för Föreningen Matinformation r.f. (Ruokatieto Yhdistys r.y.). Syväniemi, som är pedagogie magister och hushållslärare, kommer från posten som matkulturombudsman på MTK. Hon har en lång erfarenhet och bred förståelse för den inhemska matkedjan från jord till bord.

SLC - Agroforstjubileum0319
Agroforst firade 100-årsjubileum

Svenska Studenters Agro-Forst Förening, i folkmun Agroforst, firade sitt hundraårsjubileum med pompa och ståt senaste fredag den 22 mars i Helsingfors. Den solenna akten efterföljdes av festmiddag på Gamla studenthuset.

Tjänsten som livsmedelsombudsman lediganslogs på nytt

På fredag, vid middagstid, avslutas ansökningstiden andra gången för den nya tjänsten som livsmedelsombudsman.

Kolla uppgifterna i skattedeklarationen!

De sista inlämningsdagarna för skattedeklarationerna har ändrats sedan i fjol. Den som idkar jordbruk, skogsbruk och näringsverksamhet ska lämna in alla inkomstskattedeklarationer senast 2 april, det vill säga på tisdag.

Statsrådet fastställde krisstöd till södra Finland

Statsrådet fastställde förra veckan det tillfälliga stödet för fodervall, foderkorn och vårvete i södra Finland, AB-området. Stödet uppgår till sammanlagt 20 miljoner euro.

Skogsvaldebatt i samband med SLC Nylands vårmöte

Nyländska bönder och skogsägare samlas på torsdag (4.4.) till SLC Nylands vårmöte på Söderkulla Gård i Sibbo. På eftermiddagen hålls på samma plats SLC:s valdebatt om det finländska skogsbruket.

SLC - 9432909364 8Df022E47C O
Brist på gris i Kina sätter fart på handeln

Skärpta miljöregler, låga priser och en fallande grisproduktion på grund av afrikansk svinpest har satt den kinesiska grisimporten i rullning.

Förenklad import av handelsgödsel löser inte jordbrukets lönsamhetsproblem

Enklare import av oorganiskt gödselmedel har en positiv, men liten effekt på jordbrukets lönsamhet enligt en färsk utredning, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.