Tero Hosike basar för köttuppfödare

Tero Hosike har nyligen valts till ny ordförande för köttboskapsuppfödarnas förening Pihvikarjaliitto.

SLC - Tenala 1
SLC Nylands vårmöten: ”Vi ska tänka i nya banor”

SLC Nylands vårmötesrunda drog i gång måndag kväll med Tenala-Bromarfs och Raseborgs lokalavdelningars årsmöten på hotell Sea Front i Ekenäs. Förbundsordförande Thomas Antas var en av kvällens talare.

FAO:s globala matindex klättrade uppåt i februari

FAO:s globala matprisindex steg i februari med 1,7 procent till den högsta nivån sedan augusti 2018. Samtliga poster i FAO:s matkorg klättrade uppåt under månaden.

SLC - Dsc 1142
Vidsträckt vattenvård berör 46 österbottniska kommuner

Att effektivera utnyttjandet av näringsflöden och minska belastningen på vattendrag samt förbättra deras allmänna tillstånd är några huvudmål för vattenvårdsprojektet Österbottens Näringshjul som pågår till utgången av 2020.

SLC - Potatisutskskottet1
SLC:s potatisutskott möttes: Producentpriset på potatis är allt för lågt

​SLC:s potatisutskott träffades i Helsingfors på onsdagen. Branschutvecklingen, marknadsläget och bildandet av producentorganisationer för att centralisera utbudet på marknaden och stärka producenternas ställning var på agendan. MTK:s växtodlingsombudsman Antti Lavonen medverkade.

Valio minskar sin personal

Valio minskar sin personal vid huvudkontoret i Helsingfors med 80.

Det ska finnas fler alternativ till gips

Inom SLC Åboland är många jordbrukare skeptiska till gips som enda alternativ i satsningen på bättre vattenvård.

Ny maxgräns för åländskt ”minimistöd”

Ålands landskapsregering har skrivit ett nytt avtal med jord- och skogsbruksministeriet som höjer den maximala stödnivån för så kallade ”de minimi”-stöd från 15.000 till 20.000 euro per gård.

SLC - Gips
45 miljoner satsas på förbättrat vattenskydd

Miljöministeriet har inlett ett program för effektiverat vattenskydd. Totalfinansieringen uppgår till 45 miljoner euro fördelat på tre år. Största delen av de beviljade medlen kommer att användas för gipsspridning.

Besvikelse från Nordkalk

– Det är klart att jag är besviken, säger Nordkalks försäljningschef Jan Drugge om anslagsfördelningen i miljöministeriets effektiverade vattenskyddsprogram.

Yara donerar gips till Östersjöprojektet

Yara och John Nurminens stiftelse har undertecknat ett avtal enligt vilket Yara donerar gipset för projektet vid Vanda å, där 2.500 hektar åker ska gipsbehandlas.

Enigt EU-parlament antog UTP-direktivet

EU-parlamentet antog på tisdagen EU-direktivet mot ojusta affärsmetoder som ska skydda producenter mot de stora handelskedjornas marknadsmakt. En bred majoritet ställde sig bakom direktivet.