Dsc 0183
I den nationella kampanjen är målet att säkra det akuta behovet av arbetskraft med just inhemsk arbetskraft. FOTO: Maria Wasström
Jordbruk Skogsbruk

Ny kampanj i Österbotten
för att mota brist på arbetskraft

Sedan några veckor pågår en nationell kampanj för att förmedla arbetskraft till säsongarbeten inom jordbruket. För att ytterligare mota bristen på arbetskraft lanserar TE-byrån och NTM-centralen i Österbotten en egen kampanj på svenska.

Finska lantgårdar har ett stort behov av utländska säsongsarbetare. På grund av att Coronaviruset har satt stopp inresan för ett stor del av den säsongarbetskraften lanserades nyligen en nationell kampanj för att underlätta rekryteringen av inhemsk arbetskraft till gårdar i akut behov av.

– Till en början var det inte meningen att den kampanjen skulle ordnas på svenska. Men nu har den översatts och mer information finns på www.säsongsarbete.fi. Men för att underlätta rekryteringen av arbetskraft i Österbotten valde vi att lansera en egen regional kampanj, berättar Franscesca Cucinotta, kompetens- och internationaliseringschef vid Österbottens TE-byrå.

I den nationella kampanjen är målet att säkra det akuta behovet av arbetskraft med just inhemsk arbetskraft. Många har blivit permitterade och traditionella sommarjobb inom servicebranschen har minskat drastiskt.

Men i den österbottniska kampanjen är målgruppen inte enbart inhemsk arbetskraft utan också internationella studerande.

– I Österbotten finns 2.000 internationella studerande, varav merparten har stannat i Finland under Coronaviruskrisen. Många av de har också förlorat sina sommarjobb och därför ser vi den här gruppen som en potentiell målgrupp, förklarar Tomas Ede, sakkunnig vid europeiska arbetsförmedlingen och rekryteringstjänster vid TE-byrån i Österbotten.

Kan finnas upp till 2.500 arbetstillfällen

Enligt deras beräkningar finns ungefär 2.000-2.500 arbetstillfällen i Österbotten som kan ha ett  behov av säsongarbetskraft. Alla som vill kan gratis via webbadressen www.säsongsarbete.fi gå in och sätta in en annons.

– Vi hjälper också till med att översätta platsannonser och sedan gör vi vårt bästa med att marknadsföra dem. Så alla som vet om att det finns ett behov ska utnyttja den här möjligheten och annonsera, säger de.

Det finns fortfarande en sannolikhet att gränserna öppnas igen i höst. Men eftersom det är oklart i nuläget rekommenderar Ede och Cucinotta att man agerar redan nu.

– Det är mycket viktigt att vara ute i god tid nu för det kan vara för sent att reagera i juni om ett behov uppstår då. Det vi kan vara säkra på är att det troligen inte finns utländsk arbetskraft att tillgå i början av juni, säger de.

De poängterar också att arbetskraft från länder från utanför EU och som har arbetstillstånd inte nu är bundna till ett visst arbete eller bransch.

– Det räcker alltså med att den arbetskraften har ett ikraftvarande arbetstillstånd som möjliggör att personer utifrån EU kan byta bransch till jordbruksrelaterade säsongsjobb. Det gäller till slutet av året, säger Ede.