SLC - 46028645804 1E944Ff92C O
Trump vill stryka stödet till skuldsatta USA-bönder

Den amerikanska Trump-administrationen vill skära ned anslagen för jordbruksministeriet USDA med femton procent i nästa års budget. Det skulle ytterligare försämra situationen för landets ekonomiskt pressade farmare.

Nordzucker investerar 100 miljoner i Sverige

Tyska Nordzucker investerar 100 miljoner euro i den svenska sockerfabriken i Örtofta i södra Sverige. I gengäld stänger koncernen fabriken i Arlöv.

Noteringarna steg igen på veckans GDT

Noteringarna för mejeriprodukter fortsatte att stiga på den senaste GDT-auktionen i Nya Zeeland.

SLC - Eko 1
Fördubbling av ekomarknaden branschens mål

Den inhemska ekobranschen satsar på att fördubbla eko under nästa valperiod. Branschens nuvarande situation samt möjligheterna att uppnå målsättningarna diskuterades på ett seminarium på Ahlmaninstitutet i Tammerfors förra veckan.

SLC - 2 A399 Cc3 5250 9 D48 873 F 92976 B74 Cab8
CAP-reformen borde vänta tills långtidsbudgeten spikas

EU:s medlemsländer vill helst vänta med CAP-reformen till hösten då långtidsbudgeten är fastställd. Det framgick av jordbruksministrarnas diskussioner på måndagen i Bryssel.

Höga omkostnader tynger åländska slakteriföretaget

Slakteri- och charkuteriet W J Dahlmans Ab som är ensamt i sin bransch på Åland gjorde i fjol en ekonomisk förlust. Det var enligt vd Johannes Dahlman första gången på ”många många år”.

SLC Nyland: Skog och mark bör skötas så att biologisk mångfald tryggas

SLC Nyland framhåller vikten av att skog och mark sköts så att de bidrar till klimatnytta, öppna landskap och biodiversitet. Skogsägare och jordbrukare behöver mer resurser och information om vad man kan göra för att hejda artminskningen.

SLC - Anders Strandberg
Anders Strandberg vd för Svenska småbruk och egna hem

Anders Strandberg, pol.mag, eMBA, har valts till verkställande direktör för Svenska småbruk och egna hem Ab samt till ombudsman för Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden sr och Stiftelsen A.B. Svenska småbruk och egna hems undervisningsfond sr. Strandberg kommer från Andelsbanken Raseborg där han jobbat som bankdirektör.

Ingen utjämningsreservering i jordbrukets beskattning

Eftersom riksdagen har avslutat sitt arbete för den här valperioden förfaller regeringens proposition om en förhöjning av utjämningsreserveringen i jordbruksbeskattningen. – Det är mycket beklagligt att det gick så här, men det finns en risk att regeringen dragit tillbaka förslaget i alla fall eftersom det råkat i onåd hos EU-kommissionen, säger SLC:s ordförande och SFP-riksdagsledamoten Mats Nylund.

SLC - Lpa 18032019
Ta hand om bonden: SLC skrev samarbetsavtal med LPA

SLC har ingått samarbetsavtal med LPA inom nätverket Ta hand om bonden. Nätverket har bildats för att effektivera arbetet med att hjälpa lantbrukarna att orka bättre i sitt arbete.

Efsa måste offentliggöra allt material om glyfosat

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa får en allvarlig tillrättavisning av EU-domstolen. I samband med utredningarna om glyfosat, vägrade Efsa att ge ut vissa studier om cancerrisk med hänvisning till affärshemligheter. Det var inte riktigt.

SLC - Mg 8965
Nya regler gäller för enskilda vägar

Lagen om enskilda vägar som varit i kraft sedan årets början, medför många förändringar. Bland annat minskar kommunens inflytande och ansvaret för väglaget skärps. Det finns dock ännu möjlighet att ha enskilda vägar utan ett konstituerat väglag som ombesörjer skötseln av vägen. Lagen gäller på alla enskilda vägar som har ett väglag. För enskilda vägar utan ett konstituerat väglag gäller lagen i tillämpliga delar. En förändring i den nya lagen är att en enskild väg utan ett väglag inte längre kan få kommunalt bidrag.