Euib9 Euxg Aaq Tw7
USA:s matförsörjning försvåras allvarligt av coronakrisen. Regeringen försöker lindra problemen med ett tungt stödprogram. FOTO: USDA
Jordbruk Globalt Marknad

Trump beviljade miljardpaket
för att trygga matförsörjningen

President Donald Trump och hans regering har beviljat ett 19 miljarder dollar (17,5 miljarder euro) tungt stödpaket till jordbruket. Pengarna ska stöda farmarna och effektivera USA:s matförsörjning som har drabbats av svåra störningar under coronakrisen.

Regeringen i Washington aviserade redan föregående vecka ett tungt program för uppköp av mjölk samt nöt- och griskött. Några dagar senare gav jordbruksminister Sonny Perdue besked om nästa stödprogram till ett omfång av sammanlagt 19 miljarder dollar.

Enligt Perdue kommer 16 miljarder dollar (14,7 miljarder euro) att betalas direkt till USA:s farmare, som har förlorat marknad för sina produkter. För det resterande beloppet ska regeringen köpa in jordbruksprodukter för att stabilisera snedvridningen på marknaderna.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska de statliga uppköpen i första hand koncentreras på mjölk, nöt- och griskött. Detta ska trygga leveranserna av livsmedel till handeln och organisationer som hjälper nödställda.

Svåra problem inom matförsörjningen

Det statliga programmet ”Coronavirus Food Assistance Program” ska stärka livsmedelskedjan så att maten kommer fram till handeln. Enligt jordbruksministeriet kan en del av produkterna också reserveras för internationella leveranser av mathjälp.

Enligt den amerikanska slakterikoncernen Smithfield Food står USA:s matförsörjning på ”avgrundens rand”, som man uttrycker det. Koncernen har tvingats stänga flera av sina produktionsanläggningar på grund av coronaviruset.

Koncernen måste först stänga sin fabrik i South Dakota på grund av coronasmitta bland personalen. Senare har andra orter drabbats, bland dem processanläggningen i Sioux Falls, som står för fem procent av landets produktion av griskött.

Enligt koncernen har 500 medarbetare i Sioux Falls smittats av covid-19 och dessutom 126 andra personer med nära anknytning till anläggningen. Flera andra fabriker som vidareförädlar produkterna måste också tas ur produktion.

Många andra livsmedelskoncerner som Tyson Foods och Cargill har likaså stängt produktionsanläggningar. Flera mejerier har också stoppat produktionen som en följd av coronasmitta.

Svårigheterna inom livsmedelsindustrin och handeln har snabbt fortplantat sig till producenterna och deras gårdar. Leveranserna har stannat upp. Många gårdar har tvingats hälla ut sin mjölk och dumpa ägg då transporterna inte fungerar.

Läget är svårt men problemen är inte bara av bara ekonomisk art. Det känns hjärtskärande för en producent att tvingas slänga bort livsmedel, konstaterar minister Perdue. Han medger att USA:s senaste matprogram knappast blir det sista i sitt slag.

Producenterna är tacksamma

USA:s förra jordbruksminister Tom Vilsack varnade tidigare i veckan att den amerikanska livsmedelskedjan haltar svårt i coronavirusets spår. Störningarna hotar försörjningen av miljoner amerikaner.

Vi har ett stort problem då varken industrier eller transporter av livsmedel fungerar. Butiker och hushåll blir utan mat för att viktig personal insjuknar eller stannar borta från jobbet på grund av smittorisken.

Producentorganisationen American Farm Bureau Federations ordförande Skippy Duvall uttrycker tacksamhet över Trump-administrationens livsmedelsprogram. Stödet kommer i rätt tid för rätt ändamål, säger han.

Coronaviruset har tvingat restauranger, skolor och universitet att stänga. Pandemin förorsakar allvarliga störningar i livsmedelskedjan. Priserna på råvaror har fallit oroväckande.

Regeringens stöd tryggar amerikanernas matförsörjning och bildar ett slags livlina mellan konsumenter och producenter, som kämpar med marknadsproblem. Producenterna är sedan tidigare hårt pressade av handelskrig och naturkatastrofer, säger Duvall.

Läs också: Corona stänger ned jätteslakteri i Kanada