SLC - Novia 1
Bioekonomi: Mer trähus en av trenderna

Byggande i trä, naturprodukter, närproducerad mat, naturturism och bioenergi hör till områden som i framtiden kan tänkas generera allt mer inkomster och arbetsplatser. Novias Mats Lindholm tror att de stora trähusbyggena kommer att bli fler i framtiden.

SLC - Ptt Rapport 1
Jordbrukets företagarinkomst fortsätter att minska i år och även nästa år

Jordbrukets företagarinkomst fortsätter att minska. Matens konsumentpris stiger under det här och nästa år. Det här enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste prognos.

SLC - Dsc 1231
Nya lagen om enskilda vägar inte alltid lätt att tillämpa

Det är inte längre den kommunala vägnämnden som är besvärsinstans i samband med tvister angående väglagsärenden. Se där ett exempel på en praktisk förändring som den nya lagen om enskilda vägar medför.

SLC - Img 7640
Sommarevenemang vid lantbruksmuseet i Finbygränd

Lantbruksmuseet i Finbygränd, Tenala, är ett besöksmål för både vuxna och barn.

Stenkol som energikälla förbjuds år 2029

Användning av stenkol som bränsle vid el- eller värmeproduktion förbjuds från och med den 1 maj 2029, meddelar Arbets- och näringsministeriet. Lagen ska träda i kraft vid ingången av april liksom lagar som främjar användningen av biodrivmedel i trafiken och användningen av biobrännolja vid uppvärmning och i arbetsmaskiner.

Jordbrukarna aningen nöjdare med kontrollen av jordbruksstöd

Det sammantagna skolvitsordet för övervakningarna steg till 8,29 jämfört med 8,21 för två år sedan, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Dsc 1187
Efterlyser ny diskussion om gårdsslakteriernas villkor

Småskaliga slakterier på landsbygden är ett positivt fenomen ur ekonomisk, miljömässig och etisk synpunkt. Den byråkrati som reglerar verksamheten kunde dock lindras av flera orsaker, säger fårfarmaren och SFP-riksdagskandidaten Christoffer Ingo.

SLC - E4024
Importerade ekoprodukter kontrolleras bristfälligt i EU

EU:s kontrollsystem för ekologiska produkter har blivit bättre de senaste åren, men ännu kvarstår flera problem. Kontrollen i medlemsländerna, tillsynen av importerade produkter och spårbarheten uppvisar brister, kritiserar EU:s revisionsrätt.

SLC - Slc Aboland Valdebatt 1
SLC Åboland höll vårmöte med valdebatt

SLC Åboland höll vårmöte och riksdagsvalsdebatt på Hotell Stallbacken på Nagu. Gipspridning, kolbindning och betande djur var bland annat på agendan.

SLC - Ooosp1
Långgård: Viktigt att Österbotten får en landsbygdskandidat invald i riksdagen

Kampen om en ny djurskyddslag fortsätter. En politisk kamp som kan bli mycket hård. Nu behövs riksdagsmän som förstår landsbygden och vi måste gå man hur huse på valdagen för att så sker, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

SLC - Ooosp4
ÖSP-fullmäktige diskuterade stormen, krisberedskap och satellitövervakning

Den dåliga avsättningen på stockvirke i kombination med stormen Alfrida diskuterades livligt på ÖSP:s förbundsfullmäktige. Områden som drabbas av en storm bör prioriteras av andelslaget. ÖSP påverkar redan Metsä att styra över kvoter till Österbotten.

SLC - Prem6
De har levererat mjölk av E-klass oavbrutet i trettio år

I fjol premierade Maitosuomi för första gången en österbottnisk mjölkgård som i trettio år har levererat mjölk av E-klass. På torsdagens traditionella mjölkfest var det hela fyra gårdar fick ta emot den utmärkelsen.