Jordbruk Globalt Marknad

Corona stänger ned
jätteslakteri i Kanada

En av Kanadas största slakterianläggningar i provinsen Alberta har stängts på obestämd tid efter ett allvarligt utbrott av covid-19. Minst en av slakteriets anställda har dött, medan närmare 500 personer har smittats.

Anläggningen hör till den stora multinationella agrarkoncernen Cargill. Dagligen bearbetar slakteriet upp till 4.500 nötkreatur, vilket motsvarar en tredjedel av den samlade slaktkapaciteten i Kanada.

Fram till måndagen hade åtminstone en av slakteriets anställda dött i sviterna av corona, medan 484 anställda eller personer med anknytning till slakteriet hade insjuknat. Det lokala utbrottet är det hittills största i sitt slag i den kanadensiska provinsen Alberta.

Slakteriet har stängts tillsvidare. Orsakerna till smittan har tillsvidare inte lokaliserats. Enligt lokala medier har anställda vid anläggningen anklagat arbetsgivaren för att ignorera säkerheten.

CBC hänvisar till källor inom facket som uppger att arbetstagarna har uppmanats komma till jobbet fastän de uppvisar misstänkta symtom. Företaget har dessutom ignorerat rekommendationerna om tillräckliga avstånd mellan arbetare.

Arbetsgivaren förnekar detta och hävdar att företaget från början har iakttagit aktiva åtgärder för att trygga säkerheten. Men företrädare för personalen hävdar att det är omöjligt att hålla tillräckliga avstånd då man arbetar sida vid sida längs borden.

Cargill är en multinationell amerikansk koncern med huvudkontor i Minnesota. Personal har också testats positivt mot covid-19 i andra kanadensiska anläggningar som hör till koncernen.

Liknande problem har också påträffats i flera USA-slakterier som tillhör Cargill, JBS, Smithfield och motsvarande koncerner.

Läs också: Trump beviljade miljardpaket för att trygga matförsörjningen