SLC - Pressinfo7
Ålandsmejeriet höjer sin miljöprofil

Ålandsmejeriet ÅCA lanserar nya produkter och miljövänligare förpackningar som har fått ett mer enhetligt utseende.

SLC - Img 6422
Maximihalterna för vissa verksamma substanser ändras

I början av veckan informerade säkerhets- och kemikalieverket Tukes om aktualiteter inom dess verksamhetsområde. EU-kommissionen har precis fattat beslut om maximihalterna av rester av vissa verksamma substanser (MRL) i växtskyddsmedel. Ändringarna i bestämmelserna gäller maximihalterna av de verksamma ämnena acetamiprid, iprodion och pikoxistrobin och träder i kraft i EU under sensommaren 2019.

Tukes och Tullen intensifierar övervakningen av olagliga växtskyddsmedel

De olagliga växtskyddsmedlen tar över en allt större del av marknaden. Enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Tullens uppskattning är drygt tio procent av produkterna på den europeiska marknaden olagliga. Därför intensifierar myndigheterna nu övervakningen av importerade växtskyddsmedel.

SLC - Mg 0131
Bra väder har gynnat vårsådden

Sådden av vårspannmål som efter ett bakslag i vädret i början av maj tog ny fart kring morsdag, är nu avslutad i både Västra Nyland och Egentliga Finland. Endast i Lappland har man inte ännu påbörjat sådden av vårspannmål på grund av blöta åkrar, uppger ProAgria.

Nya CAP kan ersätta bönder för kolsänkor

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan föreslår en CAP-premie för producenter som vidtar åtgärder för att skapa kolsänkor.

Inget genombrott i sikte för Mercosur

EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur har avslutat en ny förhandlingsrunda utan nämnvärda framsteg.

SLC - Mg 0187
Regeringsförhandlingarna kan komma att dröja

UPPDATERAD MED ANTTI RINNES INFO PÅ KVÄLLEN ONSDAG 22 MAJ.​ För första gången medgav ledaren av regeringsförhandlingarna, socialdemokraten Antti Rinne onsdag morgon på ett tydligt sätt att förhandlingarna om ett regeringsprogram kan komma att dröja. – Det ser ut som om EU-valet gör att partiernas ordförande måste delta i så många valtenter att vi inte hinner behandla alla frågor under den här veckan så som vi hade tänkt från början, sade Antti Rinne på morgonen när han mötte pressen i Ständerhusets aula. Då höll förhandlingsledaren ännu fredagen som mål för ett regeringsprogram.

Driftsavbrott i Vipu 24-26.5

Viputjänsten är ur bruk från fredag till söndag 24-26.5, meddelar Livsmedelsverket.

Robbes Lilla Trädgård fick företagspris

Helsingfors handelskammares företagspris för Östra Nyland gick i år till Robbes Lilla Trädgård Ab från Lappträsk, meddelar handelskammaren i ett pressmeddelande.

Greppa Marknaden ordnar fältvandringar och en teknikträff med Yara 17-19.6

Under fältvandringarna deltar växtodlingsrådgivare från NSL. Vi diskuterar växtskydd samt ogräsbekämpning, samtidigt går vi ut på fältet för att bekanta oss med olika odlingsgrödor som t.ex. spannmål, protein-, oljeväxter.

Mejerinoteringarna föll på senaste GDT

Noteringarna på den nyazeeländska mejeriplattformen Global Dairy Trade föll denna vecka för första gången under innevarande år.

SLC - Dsc09295
Många fosforfällor är ”fullständigt värdelösa”

Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström och de lokala markägarna Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson fanns bland deltagarna när landskapsregeringens miljöbyrå i måndags ordnade dikesvandringar i Sund med våtmarksexperten Peter Feuerbach från Sverige.