Potmaskin5
Förra veckan ordnade AVR en maskindemonstration i Dagsmark. Det här är den fyrradiga upptagaren AVR Puma 4.0 – en enorm maskin för stora arealer.
Jordbruk Maskin & teknik

AVR visade upp
maskiner i Dagsmark

Trots ihållande regn var det många som ville se maskiner för potatisproduktion i Dagsmark förra fredagen. Bakom maskindemonstrationen stod Klåvus Group Ab som bland annat visade upp den enorma självgående fyrradiga upptagaren AVR Puma 4.0.

Inom jordbruket finns både små och stora maskiner. En av de som hänför sig till senare kategorin är tveklöst AVR:s Puma 4.0 som är en självgående fyrradig potatisupptagare. Den visades upp på en maskindemonstration i Dagsmark förra veckans fredag.

– Fördelarna med den här maskinen är att den har en enorm kapacitet. På en timme klarar den en hektar så det är en maskin som lämpar sig för stora potatisodlare, entreprenörer eller för odlare som går samman och investerar i en ny större upptagare, säger Peter Klåvus, från Klåvus Group Ab.

Fördelar med AVR Puma 4.0 är effektiviteten, menar han. 

– Förutom att den har en stor kapacitet så är bränsleförbrukningen låg tack vare nya motorer från Volvo. Puma 4.0 är den nyaste Puma versionen. Nytt är till exempel att man från AVR fabriken kan gå in i maskinens data för att se hur maskinen är inställ och hitta eventuella problem. En annan nyhet är att maskinerna är utrustade med skördekartering färdigt från fabriken. Utöver det är den här modellen utrustad med större däck så att marktrycket minimeras. Större styrvinklar gör den också ännu smidigare, förklarar Klåvus.

Potmaskin4
Den fyrradiga upptagaren AVR Puma 4.0 är en enorm maskin. Trots storleken har flera sålts i år i Finland, säger Peter Klåvus för Klåvus Group som importerar AVR-maskiner till Finland.

För stora arealer

Enligt Klåvus ska man gärna ha kring 150 hektar för att det ska vara ekonomiskt vettigt att investera i en ny Puma 4.0. Men trots att medelarealen för potatisodling understiger det rejält har Klåvus Group sålt flera stycken i Finland i år.

– Vi har lyckats mycket bra hittills i år och sålt fem sådana här i år. Två av dem är nya, två är fabriksrenoverade och en orenoverad.

En ny Puma 4.0 kostar utan moms kring 500.000 euro och en begagnad fabriksrenoverad Puma cirka 200.000 euro. I Finland är det dock vanligast med en- eller tvåradiga potatisupptagare och en av de som visades upp var AVR Spirit 6200.

– Den här maskinen är marknadens lättaste tvåradiga upptagare. Tack vare stora däck och en optimal viktfördelning går den bättre i riktigt blöta förhållanden än flera enradiga upptagare. Att den är mycket skonsam och relativt förmånlig är ju också två klara fördelar, säger Klåvus.

Potmaskin7
Här är AVR:s Spirit 6200 – en maskin som är marknadens lättaste tvåradiga upptagare. Tack vare stora däck och en optimal viktfördelning går den bättre i riktigt blöta förhållanden än flera enradiga upptagare.

Intresse för blastkrossar

På minimässan i Dagsmark hade Klåvus Group också med sig en blastkross – en maskin som nästa år blir nödvändig inom potatisodling. Till i år förbjöd EU ämnet dikvat som är det verksamma ämnet i blastdödningsmedlet Reglone.

Medlet används innan upptagningen så att blasten dör, vilket underlättar upptagningen. Finland fick uppskov för i år att använda Reglone, men från och med nästa år förbjuds det också här. Det innebär att blasten måste krossas.

– Blastkross blir nu en nödvändig maskin i och med att det tidigare effektiva blastdödningsmedlet inte längre får användas.

På mässan visades AVR:s blastkross Rafale upp. Enligt Klåvus snurrar den modellens rotor mycket snabbt på upp till 1.320 varv per minut.

– Tack vare det och maskinens utformning får man ett sug som lyfter upp blasten när man krossar den. De skärande betten skär av blasten snabbt utan att dra upp blasten ur marken, vilket är viktigt eftersom man får mera gröna potatisar om blasten dras upp. En annan fördel med att rotorn roterar snabbt är att man kan köra relativt fort med maskinen. Jag har själv kört upp till tio kilometer per timme med min egen blastkross. Maskinen kan monteras fram eller bak på traktorn.

– Intresset för blastkrossar var mycket stort ända tills Finland fick dispens att använda Reglone också i år, säger Klåvus.