Ungabesok5
Förra veckan ordnade ÖSP:s ungdomsutskott möte – det första fysiska mötet på länge. Ett av besöken gick till Euro-Bull. Närmast Josefin Norrgård som är ny medlem i utskottet.
Jordbruk SLC

Första fysiska träffen på länge
för ÖSP:s ungdomsutskott

Efter månader av distansmöten höll ÖSP:s ungdomsutskott ett fysiskt sådant förra veckan. Utskottet diskuterade aktuella frågor och besökte också Euro-Bull i Härkmeri. Intressant, tyckte deltagarna.

Coronaviruset och dess restriktioner har tvingat många organisationer till att skjuta upp möten och träffar eller hålla dem digitalt. Men i takt med att virusspridningen minskat och regeringen lättat på restriktionerna kunde ÖSP:s ungdomsutskott äntligen hålla ett fysiskt möte förra veckans torsdag.

– Virusspridningen har ökat en aning igen men vi ansåg att det var tryggt att ordna mötet och följer också rekommendationerna. För några veckor sedan höll ÖSP:s spannmålsutskott möte och som ombudsman för ÖSP är det roligt att träffas fysiskt igen. Det har varit mycket digitala möten men jag föredrar definitivt fysiska träffar, säger Fredrik Grannas.

Ungdomsutskottet besökte Sydösterbotten och inledde med att gästa Euro-Bull i Härkmeri. En av delägaren i företaget är Samuel Ingves som tidigare har varit ordförande för utskottet ifråga. Han berättade om verksamheten.

– Jag och min kompanjon Marcus Teir har egna gårdar från förr och hade båda planer på att bygga ut. I stället för att göra det på skilda håll beslöt vi oss för att bilda ett gemensamt bolag och satsa på Euro-Bull.

Bekantade sig med utbyggnaden

Det var 2015 och året därpå inleddes byggandet av en anläggning för slutuppfödning av 800 djur. Nu pågår bygget av en ny del som innebär att Euro-Bull när bygget står klart har kapacitet för uppfödning av 1.600 djur.

Utskottet fick höra om uppfödningen och foderproduktionen samt om det nya bygget som pågår och Ingves tankar om framtiden.

– Det är klart att man måste tro på framtiden. Utmaningarna är många, men redan som ung visste jag att jag vill satsa och det gör vi nu. Utan framtidstro skulle jag inte göra det, säger Ingves.

Ungabesok2
Euro-Bull drivs av bland annat Samuel Ingves (närmast) som tidigare var ordförande för ungdomsutskottet.

Efter det besöket besökte utskottet medlemmen Simon Ålgars gård i Lappfjärd. Ålgars är potatisodlare och visade upp sin verksamhet. Därefter hölls själva mötet där utskottet gick igenom den kommande hösten och det osäkra läget överlag.

– På grund av coronaviruset är det osäkert hur det blir med olika typer av möten och träffar. Det är omöjligt att i dagsläget sia om framtiden, säger Josefin Norrback, färsk medlem i ÖSP:s ungdomsutskott.

Hon tyckte det var intressant att bekanta sig med andra unga producenters verksamhet.

– Det är alltid givande att få se sig runt och se hur andra gör och vad de sysslar med. På gårdsbesök lär man sig alltid något nytt, säger hon.

Vill engagera sig

Norrback är hemma från Närpes och är utbildad agrolog och har efter det studerat till agronom där hon är i slutskedet av studierna. Hon utför också ekogranskningar.

– Jag hjälper också till på familjens gård som har fårproduktion, berättar hon.

Hon beskriver sig som en person som tycker om att engagera sig.

– Jag har varit aktiv inom Sydösterbottens unga producenter och tycker om att delta i evenemang och aktivera mig. Jag är intresserad av lantbruk och att påverka och därför tvekade jag inte att tacka ja till att bli medlem i ÖSP:s ungdomsutskott, säger hon.

Utskottet diskuterade också CAP-reformen och är överens om en sak – att EU:s gemensamma jordbrukspolitik ska gynna aktiv odling. 

– Utskottet vill se aktiv odling och att stöden ska riktas dit. Det är aktiva producenter som ska stödas. Utöver det välkomnas också åtgärder som förbättrar marken, säger ombudsman Fredrik Grannas när han sammanfattar mötet.