Livsmedelsverket lämnar inte längre ut åkerskiftesmaterial för att användas fritt

Enligt Livsmedelsverkets tolkning får åkerskiftesmaterial inte lämnas ut för användning som öppna data eller för att annars användas fritt, eftersom materialet innehåller personuppgifter. Livsmedelsverket fick i maj 2019 en anmälan om åkerskiftesmaterialet av en privatperson. Verket utredde saken och konstaterade att anmälan var befogad: i tjänsten följde man inte instruktionerna om publicering av materialet.

Säkkinen, Haapaniemi och Kimmo blir minister Leppäs specialmedarbetare

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä har utsett Teppo Säkkinen, Satu Haapaniemi och Annukka Kimmo till sina specialmedarbetare, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

ASF har redan spridit sig till Laos

Senaste vecka rapporterade den internationella djurhälsoorganisationen OIE att ASF nu också har bekräftats i Laos, nära gränsen till Vietnam.

SLC söker jurist eller juridikstuderande för vikariat

Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds jurist kommer att vara tjänstledig från augusti till slutet av år 2019. SLC söker en jurist eller juridikstuderande som vikarie under denna period.

SLC - Yara 1
Yara utvecklar ny försäljningsplattform

Yara introducerar i sommar plattformen YaraCON 24/7. Det handlar om en försäljningsplattform i form av en flyttbar container där kunden kan köpa växtnäringsmedel med hjälp av modern informationshantering och RFID-teknologi.

SLC - D9Vv7N1 Ww Aar3 N
Kinesisk genetiker blir ny chef för FAO

Den kinesiska genetikern Qu Dongyu ska framöver leda FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO. Hans motkandidat Catherina Geslain-Lanéelle från Frankrike förlorade omröstningen. Resultatet tolkas som ett nederlag för EU.

SLC - Odlardag 1
Målet: Skördeökning på 2.000 kilo per hektar genom kompletterande gödsling

Genom kompletterande gödsling på odlingszoner vid Koskenoja gård eftersträvar man en ökning av vallskörden med 2.000 kilo per hektar, säger Tuomo Savolainen, produktgruppschef på Hankkija.

Ny elektroniska tjänst för djurhållare

Livsmedelsverket har infört en elektronisk tjänst gällande registret över djurhållare, -djurhållningsplatser och -kadaverplatser.

Beviljande av miljörelaterade tillstånd ska bli smidigare nästa år

De lagar som gäller modellen med ett enda serviceställe träder i kraft 1.9.2020. Målet med reformen är att genom samordning av miljörelaterade tillståndsförfaranden se till att kunden kan uträtta tillståndsärenden så smidigt som möjligt, meddelar Mijöministeriet.

Stor rågsådd – liten rybs- och rapssådd

I höstas var rågsådden i Finland störst sedan 2000. Den sådda rågarealen nästan fördubblades och i höst förväntas den finländska rågen räcka till för inhemsk konsumtion, uppger Naturresursinstitutet.

Jyrki Wallin är MTK:s nya verksamhetsledare

MTK:s direktion har valt AFM agr. Jyrki Wallin (52) till sin nya verksamhetsledare. Han flyttar till MTK från tjänsten som verkställande direktör vid Agronomförbundet.

Elektronisk ansökan om stöd för biodling har öppnat

Nu går det att ansöka om nationellt stöd för biodling enligt antal bisamhällen i jordbrukarnas e-tjänst Vipu.