Jordbruk Globalt Marknad

Svåra översvämningar
hotar Kinas matförsörjning

Långvariga och starka regn har förorsakat svåra översvämningar i södra och östra Kina. Översvämningarna hotar risskörden och befaras ha dränkt miljoner grisar. Det har satt fart på matpriserna. Griskött och ris har snabbt blivit dyrare.

Landets president Xi Jinping har uppmanat befolkningen att hushålla noga med livsmedel. Det är ett faktum att covid-19 har försvagat landets livsmedelsförsörjning, som fortfarande lider av sviterna efter svinpesten ASF.

Leveranskedjorna fungerar ännu inte tillfredsställande. De senaste månadernas svåra översvämningar har på nytt försvårat logistiken. Enligt tidningsuppgifter har mer än 20.000 kvadratkilometer åker översvämmats.

Värst drabbade är de sydliga provinserna längs floden Yangtze med sina stora risodlingar. Områdets risproduktion är viktig för hela landet. Årligen producerar de aktuella provinserna upp till 40 procent av de kinesiska risskörden.

Översvämningarna har dessutom drabbat ett stort antal grisproducenter. Det kinesiska grisbeståndet har de senaste åren krympt med upp till 40 procent på grund av ASF. Förlusten måste till stora delar täckas med import.

Regeringen har därför beviljat krisstöd för att hjälpa farmarna att återupprätta produktionen, men översvämningarna kan tillintetgöra en del av åtgärderna. Flera miljoner grisar befaras ha drunknat. Dessutom har antalet ASF-fall igen börjat öka.

Enligt beräkningar hos Rabobank kan upp till 20 miljoner grisar ha drunknat i de kinesiska översvämningarna. Detta skulle motsvara omkring fem procent av Kinas totala grispopulation.

Enligt den kinesiska regeringen steg livsmedelspriserna med tio procent i juli månad, i jämförelse med samma period förra året. Det är framför allt bristen på griskött som driver upp matinflationen.

I juli 2020 steg priset på griskött med 85,7 procent i förhållande till motsvarande fjolårsmånad. Under årets första sju månader måste konsumenten betala omkring det dubbla för griskött, jämfört med de första sju månaderna 2019.

Men också grönsaker och andra jordbruksprodukter blir dyrare. För grönsaker betalar kineserna 7,9 procent mer än förra året. Priserna på spannmål och mejeriprodukter har däremot inte stigit nämnvärt.