Delegationen för produktionsdjurens välbefinnande tillsatt

Regeringen har tillsatt en delegation för produktionsdjurens välbefinnande för en treårsperiod 1.7.2019-30.6.2022. Delegationens mål är att bidra till aktörernas samarbete och utveckling av produktionsdjurens välbefinnande på bred front.

SLC - Fullm Finne
Digitalkartor tar bort arealer

Under diskussionen på SLC:s fullmäktige förra veckan kommer missnöjet med digitering av skifteskartor åter upp. Det är nästan är regel att en liten del av arealen försvinner när det kommer nya skifteskartor.

CAP-reformen försenas i väntan på långtidsbudget

​Det är sedan länge klart att CAP-reformen låter vänta på sig. Jordbrukspolitiken och budgeten ska gå hand i hand, anser EU-regeringarna. Budgetkommissionär Günther Oettinger uppmanar medlemsländerna att snabba på takten.

SLC - Jansik
Frankrike, Storbritannien och Estland: Organiserad spannmålsförsäljning och export

Csaba Jansik har utrett böndernas organisering i andelslag och spannmålsexporten i Frankrike, Storbritannien och Estland. Finns här lärdomar att ta tillvara för de finländska bönderna och vår egen spannmålssektor? Landsbygdens Folk slog sig ner med Jansik för att få koll på läget.

SLC - Peltola
Vilken är den rätta vägen framåt då det gäller spannmålsexport?

Producentorganisationerna har jobbat med spannmålsexportfrågor i många år. För tillfället sker det arbetet genom projektet Farmers Grain Export där Jukka Peltola fungerat som sakkunnig. Vilken väg är nu den rätta vägen framåt för dessa frågor?

riksdagens utskott

SLC-medlemmen Anders Norrback har utsetts till medlem i riksdagens jord- och skogsbruksutskott. Han är också medlem i i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet och ersättare i stora utskottet. I kommunikationsutskottet och lagutskottet sitter för sin del SLC-medlemmen Sandra Bergqvist.

SLC - Fullm1
Ny ansvarsfördelning av CAP är ländernas och jordbrukarnas vilja

Omfördelningen av ansvar mellan Bryssel och EU:s medlemsländer för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP är inget tillfälligt påhitt, utan det är jordbrukskommissionär Phil Hogans slutsats av böndernas och medlemsländernas egna önskemål.

Valio valde in ny mjölkproducent i förvaltningsrådet

Till ny medlem i Valios förvaltningsråd valdes jordbrukaren Petri Natunen från Jorois.

Höjt stöd för svin- och fjäderfähushållningen i Södra Finland för 2018

Regeringen har beslutat om den slutliga stödnivån för det från produktionen frikopplade stödet för svin- och fjäderfähushållning i Södra Finland för 2018.

SLC - Biogas
Ny utredning: Gödselbiogas stöds bäst med en tariff

I Naturresursinstitutets och Finlands miljöcentrals färska utredning undersöks vilka åtgärder som behövs för att påskynda näringskretsloppet och produktionen av trafikbiogas.

SLC - Vipu Efter Stodans 19
94 procent av gårdarna ansökte om stöd på nätet

​I år gjorde totalt 45 717 gårdar sin stödansökan i Viputjänsten. Endast omkring 3 000 gårdar ansökte om stöd på pappersblanketter.

Valio måste ersätta Maitomaa och Maitokolmio

Valio måste ersätta mejeriandelslagen Maitokolmio och Maitomaa med sammanlagt 8 miljoner euro jämte fördröjningsränta. Det beslöt Helsingfors tingsrätt under tisdagen. Maitomaa får tilldelat 4,5 miljoner och Maitokolmio 3,5 miljoner euro. Ursprungligen krävde Maitokolmio och Maitomaa sammanlagt 28 miljoner euro jämte ränta.