ÖSP positivt till regeringsprogrammet

Förväntningarna var inte höga på den nya regeringen. Men regeringsprogrammet som offentliggjordes i måndags togs emot i positiva ordalag av ÖSP:s styrelse.

HKScans extra bolagsstämma gav lov för riktad emission

För att säkra HKScans finansiella ställning och stärka koncernens kapitalstruktur bemyndigade den extra bolagsstämman i slutet på maj styrelsen att genomföra en riktad emission på upp till 60 miljoner euro.

EU-kommitté förbjuder dimetoat och desmedifam

EU förbjuder användningen av de verksamma substanserna dimetoat och desmedifam inom växtskyddet. Substanserna används mot bladlöss i spannmål och betfluga i sockerbetor. Det beslutade EU:s ständiga kommitté ScoPAFF efter omröstning.

SLC - Sprut1
Lantbrukssällskapet testar sprutor i Österbotten

Vart femte år ska växtskyddssprutorna granskas. Som bäst utför Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten spruttester på flera olika orter i landskapet. Testerna pågår fram till den 17 juni.

Salmonella upptäckt på fem hönsgårdar

Fem fall av salmonella har upptäckts på finländska fjäderfägårdar, bekräftar överinspektör Tiia Tuupanen på Livsmedelsverket.

Monsanto anklagas nu också för miljöbrott

Köpet av Monsanto fortsätter att förorsaka problem för den tyska kemikoncernen Bayer. Denna gång är det Los Angeles County som stämmer Monsanto för miljöbrott som uppges ha inträffat för flera tiotals år sedan.

Trädgårdsodlingsinriktad fältvandring i västra Nyland

SLF och Svenska Trädgårdsförbundet ordnar en trädgårdsodlingsinriktad fältvandring i västra Nyland 25.6. Fältvandringen är riktad till trädgårdsodlare och odlare, som funderar på att inleda trädgårdsodling.

Greppa Marknaden ordnar fältvandring i östra Nyland

Projektet Greppa Marknaden ordnar fältvandring på Stor-Sarvlaks i Lovisa 24.6.

Allvarligt ASF-utbrott föranleder oro i Polen

Efter en relativt lugn period har den afrikanska svinpesten igen smittat tamgrisar i Polen. Smittan påträffades i en anläggning med 8.000 grisar i den östra delen av landet.

SLC - Dsc 0418
Finlands 4H utreder om all lantbruksplast kan samlas in

Plast är aktuellt i så gott som alla sammanhang just nu. På gårdarna används det mycket plast och då den har gjort sitt, borde den återvinnas för att spara på naturresurser och undvika föroreningar, men nu åker det mesta till förbränning. Fortums nationella insamling av lantbruksplast upphör i augusti och ännu är det inte fastslaget vad som händer efter det. Hittills har det största problemet varit att den insamlade balplasten, som utgör största delen av lantbruksplasten, är för smutsig för att återvinnas. Finlands 4H utreder om de kunde utöka sina existerande insamlingar av plast så att den skulle gälla all lantbruksplast.

Medlemsförmån: SKED 2.0 är nu en webbaserad plattform

SKED är en ny marknadsplats där man kan lista behov och utbud av resurser inom lantbruket. På plattformen hittar du behändigt de maskiner du behöver och du ser även på kartan var de finns i förhållande till din egen adress.

SLC - Matskola Ruokakoulu 2019
Sommarverksamhet för hundratals barn på 4H:s Matskolor 

Svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar arrangerar matskolor för barn runt om i landet. I sommar arrangeras 50 matskolor med närmare 800 barn. Temat på årets matskolor är potatis.