49579643957 20D9Dd70Af O
Svalbards Global Frövalv är ett säkerhetslager för världens mångfald av grödor. Det invigdes 2008 och ägs av Norge. FOTO: NordGen
Jordbruk Globalt

Svalbards Globala Frövalv inleder
hundraårigt fröexperiment

Hur länge kan frön överleva? Den frågan är avgörande för genbanker och forskningsinstitutioner som arbetar med växter och frön. Därför inleds nu ett experiment för att undersöka livslängden hos frön som lagras i Svalbards Globala Frövalv.

Experimentet som omfattar frön från 13 grödor viktiga för hela världens matproduktion, kommer att avslutas först om hundra år. Den 27 augusti kommer de första fröproverna som ingår i experimentet att läggas in i Svalbards Globala Frövalv.

Fröproverna av korn, ärtor, vete och sallad har skickats av den tyska genbanken, IPK, en av partnerna i projektet som leds av de nordiska ländernas genbank, NordGen. Under de kommande två, tre åren kommer frön från ytterligare nio grödor och fem genbanker att läggas in i frövalvets kammare som håller –18°C.

– Det här experimentet är det enda i sitt slag. Det kommer att förse framtida generationer med värdefull information om fröns livslängd och mer exakt kunskap om hur ofta fröprover måste nyproduceras, säger Åsmund Asdal, frövalvskoordinator på NordGen.

Mer kunskap behövs

Frö kan inte leva för evigt, men frön från många mat- och foderväxter kan bibehålla hög grobarhet väldigt länge om de torkas väl och lagras i minusgrader. Exakt hur länge är dock inte kartlagt.

Men det antas att frön från många arter kan överleva i århundraden, en del i mer än tusen år. Totalt ingår sex genbanker i det nya experimentet som leds av NordGen och bekostas av det norska lantbruks- och matdepartementet.

Genbanker testar fröproverna i sina samlingar regelbundet för att kunna producera nya fröer i tid och säkerställa att de genetiska resurser som finns lagrade i fröerna finns tillgängliga för forskning och växtförädling. I frövalvet på Svalbard kan genbanker lagra kopior av sina frösamlingar så att dessa inte går förlorade om något händer.

– Mer kunskap om hur länge fröer kan överleva är väldigt användbart för genbankerna men även viktigt för arbetet med Svalbards Globala Frövalv. Frövalvet kan ses som ett stort bankfack för fröer och det är viktigt att veta hur ofta fröproverna som lagras här måste bytas ut, säger Åsmund Asdal.

De första fröproverna kommer att tas ut och testas år 2030. Därefter kommer identiska fröprover att testas vart tionde år fram till år 2120, hundra år från idag. Resultat och rapporter från experimentet kommer att publiceras under hela projektperioden och därmed bidra till att förbättra rutiner och riktlinjer för både genbanker i allmänhet och för långtidslagringen av fröer i Frövalvet.

Grödor som ingår i experimentet är: korn, ärta, vete, sallat, ris, majs, kikärta, sojaböna, jordnöt, hirs, duvärta, kål och timotej.