Julbod1
Gårdsboden är mycket populär kring jul och ansiktsskydd används duktigt av kunderna. Anna Westerlund (till höger) ser till att hyllorna är i skick.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Närmat och julstämning lockar
kunder till Gårdsboden i Kyrkslätt

Trots ett undantagsår ser Ingemo och Henrik Fröberg att närmat uppskattas mera än någonsin. Under julsäsongen vid Gårdsboden i Kyrkslätt ser paret tillbaka på ett hektiskt år och en välförtjänt semester bakom hörnet.

Vid Gårdsboden vid Fräsars gård i Kyrkslätt arbetar Ingemo och Henrik Fröberg hårt för att leverera flera hundra kundbeställningar inför jul. På listan står bland annat skinkor som är saltade i tunna, fisk, kalkon och gårdens egna bröd och bakverk.

– För att få leveranserna att löpa packar vi så mycket som möjligt färdigt, berättar Henrik Fröberg. Men potatislådorna gräddas kvällen före och bröden bakas på morgonen, så visst är det mycket jobb.

Julbod5
Henrik och Ingemo Fröberg har märkt av närmatsboomen. Gårdsboden i Kyrkslätt har haft ett aktivt år trots undantagsläget, och julruschen fortsätter ännu.

Ökat intresse för närmat

Gårdsboden har många trogna kunder som lägger in beställningar redan på hösten, men åtgången har tydligt ökat de senaste åren.

– Vi märker att folk blivit mera intresserade av närmat, säger Henrik. Det har märkts redan en tid, men i år har det synts speciellt tydligt.

I februari brukar det normalt vara lugnt, men i år var det gott om kunder i Gårdsboden.

– När coronan kom i mars var läget däremot väldigt osäkert, berättar Henrik. Vi var färdiga att stänga för några veckor, men beslöt oss för att hålla öppet. Det visade sig vara rätt beslut.

I början av pandemin var folk mycket försiktiga, och personalen bar ut produkterna till kundernas bilar.

– När läget lättade under sommaren återgick vi till en normal sommarhandel, förutom att den var livligare än vanliga år.

Hösten har fortsatt på samma linje.

– Hela året har varit hektiskt. I början var det inte så många kunder som bar mask, men nu är det så gott som alla. Det kan bli långa köer i butiken nu kring jul, så vi är förstås glada att folk tar det på allvar.

Julbod2
Gårdsboden klarar julruschen tack vare sin personal. Vid kassan Harriet Tuomola (till vänster) och Rebecca Björklund.

Slutspurt före semestern

Förutom eget bröd och bakverk bakade på gårdens mjöl säljer Fröbergs hantverk och andra varor från inhemska småföretagare. Gärna ska det vara så närproducerat som möjligt.

– Vi väljer sådant som passar in i stilen, och alltid någonting speciellt, säger Henrik. Våra kalkoner är bland annat frigående ängskalkoner från Kristian Bengts i Närpes. Nypotatisen vi säljer på sommaren är vår egen, och granarna kommer från Måns Ljungqvist i Pojo.

Kaféet är också öppet året om, men just nu är där färre kunder är vanligt.

– Man märker att folk inte vill sitta så mycket på kaffe. Men vi serverar också glögg och pepparkakor i loftet, och där är det mera utrymme.

Alla beställningslistor på julmat är nu fulla och dagarna fram till jul blir det ingen vilopaus för Ingemo och Henrik.

– Vi har också 10 personer som hjälper till när det är som mest hektiskt, säger Ingemo.

Julbod3
Närproducerade livsmedel och hantverk skapar julstämning i boden.

Utan personalen skulle det inte gå att driva verksamheten så intensivt som i dag.

– Vi har en otrolig personal, säger Henrik. Nu hoppas vi verkligen på att alla hålls friska.

När Gårdsboden stänger den 23.12 väntar en relativt vanlig jul för Ingemo och Henrik.

– Men ingen orkar längre laga mat på kvällen när det här är över, säger Ingemo. I stället beställer vi pizza – det har redan hunnit bli en tradition.

Under julhelgen lagas ändå traditionell julmat. Sedan bli det inventering kring årsskiftet och en välförtjänt semester innan runebergstårtor och fastlagsbullar drar igång den nya säsongen.

Gårdsboden i Kyrkslätt håller öppet varje dag 18.12-23.12. Tiderna hittar du här.
Julbod4
Hela året har varit hektiskt för Gårdsbodens personal. Snart väntar semester, men ännu hinner kunderna hämta lite julstämning från Kyrkslätt.