Jordbruk EU

Alla förlorar på brexit
säger EU-förhandlaren

Brexit har lamslagit handeln mellan Storbritannien och EU. EU:s chefsförhandlare i brexitprocessen, fransmannen Michel Barnier, tror i alla fall på ett uppsving under våren men det är fråga värt om handeln mellan blocken kommer att återhämta sig helt.

Just nu bromsar coronapandemin starkt upp EU-handeln med det förenade konungadömet. Det är emellertid osäkert hur länge den svaga konjunkturen kommer att dra ut på tiden, sade Barnier nyligen vid European Business Summit i Bryssel.

Barnier räknar inte med en fullständig återhämtning för Storbritannien efter pandemin.

Åtskilliga handelshinder kommer att bestå efter brexit. Anpassningen till det nya läget har börjat och ingenting blir som förr.

Brexit betyder brexit, förtydligade sig Barnier. Han framhöll att Bryssel noga håller koll på att britterna i praktiken följer alla de villkor och standarder som EU och Storbritannien enades om för jordbrukssektorn.

Som exempel nämner Barnier att leveranserna av livsmedel från Storbritannien måste förses med alla nödvändiga dokument som EU förutsätter i samband med import från tredjeländer. EU tummar inte på konsumentskyddet.

EU kommer också framöver att kräva veterinärintyg och granska de brittiska tillstånden för växtskyddsmedel. Brexit är brexit, citerade Barnier ett uttryck som den förra brittiska premiärministern Theresa May gärna använde.

Britterna tillät nyligen användningen av neonikotinoider för betning av sockerbetsfrö. Det gör också många EU-länder, medgav Barnier. Han påpekade att förhandlingarna om brexit nu är avslutade. De kommer inte att öppnas på nytt.

Barnier konstaterade att avtalet om brexit klubbades av i stor brådska strax före julen. Därmed kunde en hård brexit undvikas, men å andra sidan saknade EU-parlamentet tillfälle att pröva avtalet som helhet.

Detta resulterade i att parlamentet beviljades tid att granska avtalet fram till den 28 februari. Nu har kommissionen begärt en förlängd frist fram till slutet av april. Medlemsländerna och Storbritannien ska ännu ta ställning till detta.

Alla parter har sist och slutligen förlorat på brexit, fastställde Barnier under sitt anförande. Efter fyra år av förhandlingar står britterna nu ensamma. EU har för sin del förlorat ett medlemsland, beklagade den tidigare chefsförhandlaren.

Läs också: Brittiska köttexportörer grundar dotterbolag i EU