SLC - Lahiruokapaiva Tunnus Sininenpohja Teksti1 Cmyk Sve
Köp av bonden-dagen är nu Närmatsdagen

Närmatsdagen går av stapeln den 11 september. Det landsomfattande jippot gick tidigare under namnet Köp av bonden!-dagen.

Valio och St1 grundar bolag för biogas

Mejerikoncernen Valio och energiföretaget St1 grundar ett gemensamt bolag för att producera biogas från stallgödsel och lantbrukets biprodukter.

SLC - Kumminfo10
Försök med kvävegödsling i kummin utförs i Närpes

I början av 2010-talet utförde Luke försök med kvävetrappor i kummin. Nu genomför Caraway Finland och Viljelijän Avena Berner liknande försök. Fältträffen i Närpes lockade närmare fyrtio deltagare, vilket gladde arrangörerna.

SLC - Vaall8
Nu tas första vallskörden i Österbotten

Det varma vädret har fått fart på tillväxten i Österbotten. Redan förra vecka var det många som därmed kunde inleda arbetet med att ta den första vallskörden. Det är härligt att vara igång, säger Anders Ede och Eric Sjöskog i Lillby.

SLC - 185298155 10158476587683720 3425397695902526816 N
Norges bönder oroar sig över bristande uppskattning

De norska jordbrukarna är arga och besvikna. Förhandlingarna om årets jordbruksavtal har strandat. Hundratals norska bönder rattade sina traktorer till Oslo för att protestera mot regeringen. Skillnaden mellan statens anbud och böndernas krav är enormt.

Temporära understödet till jordbruk och landsbygdsföretag fortsätter

Statsrådet har beslutat att förlänga giltighetstiden för förordningarna om temporärt stöd till företag inom primär jordbruksproduktion och landsbygdsföretag till utgången av 2021.

SLC - Inflation A
Inflationen ännu inget hot mot jordbrukarens vardag

När coronapandemin ger vika ökar den globala konsumtionen och med den inflationen. Ännu syns däremot inga tecken på att inflationen skulle skena iväg, menar experterna.

Ansökan om jordbrukarstöd gick på rutin det andra coronaåret

Sammanlagt 44.277 gårdar gjorde upp sin stödansökan för 2021 på nätet. Jordbrukarnas samlade stödansökan avslutades i Viputjänsten i tisdags 15.6.

SLC - Dsc04546
Odlartips: Bygg större lager om du bevattnar löken

Sedan specialodlaren Johan Holmqvist i Hammarland Lillbolstad på Åland började bevattna sina drygt 20 hektar lök- och potatisodlingar har skördarna ökat med minst 30 procent. Nu harmar det bara att han byggde löklagret innan han satsade på bevattning. Med facit i hand borde jag först ha investerat i bevattningsdammen. Sen skulle jag ha byggt ett större löklager, skrattar han.

SLC - Cecilia Nyholm
Cecilia Nyholm nytt ungdomsombud vid SLC Nyland

Cecilia Nyholm, 21, blir ungdomsombud vid SLC Nyland. Nyholm studerar tredje året till husdjursagronom vid Helsingfors universitet.

Besvara viktig förfrågan om grönsaksmarknaden

SLC uppmanar växthusodlarna att gå in och besvara livsmedelsmarknadsombudsmannens förfrågan om grönsaksmarknaden.

Parlamentet kräver burlös djurhållning

EU-parlamentet vill stegvis fasa ut djurhållning i burar fram till 2027. Kommissionen uppmanas att utreda ett stegvis förbud mot burhållning.