Jordbruk EU

Franska bönder
marscherar för regn

Bönderna i den sydfranska provinsen Perpignan har för första gången sedan 150 år arrangerat en procession för att be om regn för traktens jordbruk. Byborna ville blidka gud att äntligen låta vattnet strömma över trakten.

Processionen utrustades med reliker av St Galderic, ett skyddshelgon för bönder i de katalanska områdena, på två bårar. Bönderna ställde sig därefter i den nästan uttorkade flodbädden med relikerna.

Efter flera vinterveckor utan regn genomlider stora delar av Frankrike en ovanligt torr period för årstiden. Trots den senaste tidens knappa nederbörd är grundvattenreserverna uttömda.

Enligt byrån för geologisk mineralforskning har grundvattnet sjunkit till en alarmerande låg nivå i 80 procent av traktens regioner. Höstens regn har inte kompenserat bristen på grundvatten efter den varma och torra sommaren 2022.

Processionen i Perpignan återupplivar en västgotisk tradition som härstammar från medeltiden. Enligt tidningen ”L’Indépendant” kom initiativet från en lokal vinodlare, som bad Abbé Lefebvre att kalla på böndernas skyddshelgon.

Ett tidigare försök med en bön i katedralen medförde inget nämnvärt regn. Därför hade byborna denna gång enats om att gå vidare med processionen. Det är emellertid oklart om aktionen hade önskvärt resultat.

Läs också:
Priset på lök går upp i stora delar av Europa
Århundradets torka slår mot Argentinas jordbruk