SLC - 26133876014 54326E378D O
Fortsatta problem för Bayer i USA-konflikten om glyfosat

Kemikoncernen Bayer har drabbats av ett nytt nederlag i konflikten om glyfosat. En USA-domare har avslagit koncernens försök att undvika en ändlös spiral av skadeståndsanspråk i framtiden. Nu slutar Bayer att sälja glyfosat till privatpersoner i USA.

SLC - Vaxtrapp1
Sådden fortsätter efter regnen

Rikliga regn har avbrutit vårsådden för ett par veckor. Sådden uppskattas ta fart igen denna vecka, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - Selfi1
Plats för blommig selfie också i Korsholm

Även i Österbotten finns det sedan förra veckan åtminstone en plats där allmänheten kan ta en selfie på en åker med höstrybs.

SLC - 51206631021 788483C043 O
Fortsatt oenighet i EU lägger CAP-reformen på is

Förhandlingarna mellan EU-länderna, parlamentet och kommissionen om den förestående CAP-reformen har lagts på is, åtminstone tillfälligt. Medlemsländerna och parlamentet lyckades inte enas om en gemensam lösning under förra veckans trilog.

SLC - Img 1035
SLC vill se CAP-resultat inom kort

Förra veckan bröt förhandlingarna om nästa gemensamma jordbrukspolitik (CAP27) samman i Bryssel. Om några veckor ska de ändå återupptas. SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback anser att det nu börjar vara hög tid att förhandlingarna slutförs inom en nära framtid. Inte minst behöver EU:s bönder arbetsro och framförhållning.

USA utlöser mjölktvist mot kanadensiska kvoter

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har utlöst en tvistlösningsprocess mot Kanadas mjölkpolitik. USA anser att landets mjölkexportörer förfördelas, då Kanada inte följer bestämmelserna om tullkvoter i USMCA-avtalet.

SLC - Img 8275
Hundratals barn deltar i sommarens matskolor

På Matskolorna får hundratals barn lära sig om mat och matlagning genom att göra och uppleva. Nationellt ordnas närmare 60 matskolor i år, varav 20 på svenska. Temat för årets matskolor är närmat.

SLC - Gentechnik 2 Sb Web
EU ska uppdatera lagarna för gensaxen

Kommissionen har startat en process för uppdatering av lagstiftningen för den nya gentekniken, d.v.s. gensaxen. EU:s jordbruksministrar informerades om planerna i samband med det senaste ministermötet.

Vargforum erbjuder information och möjlighet att ställa frågor

Temat för vargforumet som ordnas i form av ett för alla öppet webbinarium 15.6 kl.11-15.15 är varg och flerartsförvaltning och i synnerhet vargens växelverkan med andra arter, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Fonterra noterar rekordpriser på mjölk

Den nyazeeländska mejerikoncernen Fonterra upplever en kraftig säsongstart. Det nya leveransåret 2021-22 inleddes med det högsta mjölkpriset i koncernens historia.

En lindrig nedgång i djurskyddsförsummelser

Av Livsmedelsverkets senaste rapport över tillsynen inom djurskyddet framgår att försummelserna något minskat på alla inspekterade gårdar med produktionsdjur med undantag för gårdarna med broilerkyckling. I de urvalsbaserade djurskyddsinspektionerna uppdagades förfaranden som strider mot författningarna på 27 procent av gårdarna med produktionsdjur, dvs. något färre än i förfjol (30 %). Resultaten visar också att myndigheterna väl har lyckats inrikta djurskyddstillsynen på riskgårdar.

SLC - Dsc04394
Inrutat för raps-selfies på blommande fält

Rapsen blommar överdådigt den här årstiden och eftersom raps-selfies i fjol blev något av en landsplåga i Sverige bestämde sig Ålands Hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh för att mota Olle i grind.