Jordbruk

Utredning föreslår ökad
veterinärutbildning och bättre
arbetsmiljö för veterinärer

I en utredning föreslås en ökning av veterinärutbildningen och olika åtgärder för att öka branschens attraktionskraft. Utredningen hade beställts av undervisnings- och kulturministeriet samt jord- och skogsbruksministeriet.

Enligt utredningen råder det brist på veterinärer i Finland. Trots att antalet veterinärer har ökat behövs det fler veterinärer inom både den offentliga och privata sektorn. Bristen gäller veterinärer som arbetar med såväl produktionsdjur som smådjur.

I kommunerna råder det dessutom brist på tillsynsveterinärer. Det är ont om veterinärer även inom andra områden, t.ex. köttbesiktningen, men i utredningen fokuserade man uttryckligen på situationen i den kommunala sektorn.

Förutom att utbildningsmängden är otillräcklig beror kommunernas problem med att rekrytera praktiserande veterinärer och tillsynsveterinärer framför allt på att arbetsuppgifterna och arbetsplatserna inte är tillräckligt attraktiva.

Enligt utredningen är orsakerna till bristen på veterinärer många. Antalet smådjur har ökat och djuren tas bättre hand om än tidigare. Vissa veterinärer arbetar också med andra än kliniska uppdrag. Bristen på arbetskraft beror sannolikt delvis på att deltidsarbetet har ökat.

De hårda arbetsförhållandena försvagar dock särskilt attraktionskraften för arbetet som kommunalveterinär.

20 nya platser per år föreslås

I utredningen föreslås tilläggsfinansiering för att öka antalet utbildningsplatser inom veterinärutbildningen med 20 nya platser per år.

– Enligt utredningen är Helsingfors universitets veterinärutbildning både aktuell och fungerande till sitt innehåll. En betydande majoritet av arbetsgivarna bedömde att de nyutexaminerades kunskaper och färdigheter motsvarar arbetslivets behov. Studerandeantagningen anses i huvudsak vara lyckad, de studerande är motiverade och avbryter sällan sina studier. Det här var ett bra men också väntat resultat. För att kunna tillgodose arbetslivets behov behövs det utbildning av hög kvalitet, säger forsknings- och kulturminister Petri Honkonen.

– Veterinärvården är en viktig och integrerad del av både primärproduktionen och livsmedelsindustrin. Tillgången till veterinärer är en förutsättning för att säkerställa djurens välbefinnande och har en direkt inverkan på livskraften i de områden som är beroende av dessa tjänster. Jord- och skogsbruksministeriet tar del av utredningens rekommendationer och strävar efter att föra dem vidare inom sitt eget förvaltningsområde, säger jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen.

För att kunna åtgärda bristen på arbetskraft bör också arbetsförhållandena förbättras genom att öka arbetsmotivationen och arbetsproduktiviteten och minska sjukfrånvaron och bortfallet inom branschen. Ökad arbetsproduktivitet innebär här t.ex. förbättrad produktivitet genom kompetensutveckling och organisering av arbetet. Det är viktigt att också utveckla möjligheterna att kombinera familjeliv och arbete för att locka unga veterinärer till sektorn.

Enligt utredningen varierar åsikterna om utvecklingen av kommunernas lönesystem. Flera av dem som intervjuades ansåg att arbetstids- och lönesystemet för veterinärer inom den offentliga sektorn kräver en totalreform. Enligt uppskattningar skulle en övergång till att börja tillämpa arbetstidslagen sannolikt ha en positiv inverkan på arbetsförhållandena och intresset för kommunalt arbete, i synnerhet när det gäller unga personer. En eventuell övergång till arbetstidslagen kan dock förändra behovet av veterinärer på ett oförutsägbart sätt.