SLC - Dsc 0040 Media A496Dc81
EU stöder tyska stängsel mot ASF-smitta från Polen

De östliga tyska delstaterna Brandenburg och Sachsen bygger långa stängsel för att stoppa utbredningen av afrikansk svinpest från polska vildsvin. EU har dessutom lovat att bidra med nio miljoner euro. Löftet har väckt irritation i Danmark.

SLC - Banneri2021 13 Sv
Naturens dag på ekogårdar 28 augusti

Evenemanget Naturens dag på ekogårdar ordnas lördagen den 28 augusti 2021 som en del av den nationella Finska naturens dag. Målsättningen med evenemanget Naturens dag på ekogårdar är att erbjuda konsumenter möjlighet att bekanta sig med ekologisk produktion i en genuin miljö.

Irländsk traktorprotest mot CAP och klimatlag

Irländska producenter genomför denna vecka traktormarscher i ett trettiotal städer i landet. Demonstranterna protesterade mot EU:s gemensamma jordbrukspolitik och en planerad irländsk klimatlag.

SLC - 51248574766 C262613894 O
Nya förhoppningar om snar CAP-lösning

EU:s jordbruksministrar bemödar sig om en snar gemensam lösning i CAP-processen. Under ett informellt möte denna vecka visade delegationerna intresse för nya kompromisser för att lösa knutar som fortfarande hindrar processen.

JBS betalade lösen efter utpressarattack

Den brasilianska slakterikoncernen JBS betalade förra veckan en lösensumma på drygt 9 miljoner euro efter en hackerattack med ett utpressningsvirus. Viktiga delar av koncernens produktion i Nordamerika och Australien lamslogs i samband med angreppet.

SLC - Falck Flis 9
Nu möjligt få finansiering för gårdens energilösningar

Jordbrukarna har nu en bra möjlighet att få finansiering för förnyelse och grundlig upprustning av investeringar i energiproduktion, såsom värmecentraler, anskaffning av solpaneler eller byggande av biogasanläggningar på den egna gården, uppger Livsmedelsverket.

SLC - E3W5Ol Oxeaerh3 Y
Schweizarna förkastade skärpt växtskyddsförbud

Majoriteten av schweizarna avvisade senaste veckoslut i en folkomröstning skärpta regler för växtskyddet och ett planerat förbud mot kemiska bekämpningsmedel. Importen av livsmedel som har behandlats med växtskyddsmedel skulle likaså förbjudas.

SLC - Img 6297
Ekologiskt fortsatte att växa under undantagsåret

Coronapandemin förde med sig utmaningar för många aktörer inom den ekologiska branschen, men den ökade också konsumenternas intresse för ekologisk mat.

Fågelinfluensa hos vitkindad gås i Helsingfors

Fågelinfluensa har bekräftats bland annat hos en vitkindad gås som påträffades död i Arabiastranden i Helsingfors i maj, meddelar Regionförvaltningsverket. Sjukdomen är farlig för vilda fåglar och fjäderfä, men smittar dåligt från fåglar till människor.

SLC - Varg 6 Johannes Jansson Norden Org
Rapport om stamvårdande jakt på varg blev färdig

De arbetsgrupper som tillsatts av jord- och skogsbruksministeriet föreslår att det görs ett femårigt försök med jakt på varg i stamvårdande syfte om vargstammens skyddsnivå är gynnsam. Ministeriet bedömer möjligheterna att tillåta jakt efter att Naturresursinstitutet har publicerat en mellanrapport om referensvärdena för en gynnsam skyddsnivå för vargstammen.

Nya idéer och senaste nytt för yrkesodlare

Svenska Trädgårdsförbundet och Svenska lantbrukssällskapens förbund ordnar 3.8 en träff för yrkesodlare på Lill-Breds i Ingå.

Övervakningarna av jordbrukarstöd börjar

NTM-centralerna börjar utföra övervakningar av åkerstöd på gårdarna när jordbrukarnas samlade stödansökan är avslutad. Övervakningar utförs från mitten av juni fram till medlet av november, meddelar Livsmedelsverket.