Jordbruk Globalt Marknad

Förbud mot glyfosat
kostar 160 euro per hektar

Ett förbud mot glyfosat inom jordbruket höjer i medeltal jordbrukets produktionskostnader med upp till 160 euro per hektar. Det fastställer de franska veteodlarnas centralorganisation AGPB enligt tidningen La France Agricole.

AGPB har låtit undersöka kostnaderna för en glyfosatfri växtodling. Insatsen av mekaniska metoder mot ogräsbekämpning skulle medföra extrakostnader på mellan 50 och 160 euro per hektar på grund av merarbete för jordbearbetning.

Merkostnaderna för en glyfosatfri odling kan stiga till 950 miljoner euro inom de viktigaste åkerkulturerna i Frankrike. De franska bönderna kan räkna med 12,7 miljoner extra arbetstimmar och en ökning av bränsleförbrukningen med 87 miljoner liter.

En glyfosatfri odling förutsätter ett investeringsbehov av 160 miljoner euro. Därtill måste gårdarna kalkylera in kostnader för nedsatt konkurrenskraft, CO2-balans, jordpackning, erosion och åkrarnas kapacitet att lagra CO2.

Under en diskussion i det franska parlamentet varnade AGPB-ordföranden Éric Thirouin för en drastiskt försämrad konkurrenskraft för franska jordbrukare. Han ansåg att glyfosat har blivit ett överpolitiserat tema där vetenskapliga argument åsidosätts.

Frankrikes president Emmanuel Macron ville ursprungligen förbjuda glyfosat efter 2021 men Nationalförsamlingen satte stopp för planerna. I stället satsar regeringen på frivilliga åtgärder inom jordbruket och industrin. Dessutom ska alternativa preparat tas fram.