EU har fördubblat importen av USA-soja

Mellan juli och december 2018 har EU köpt in dubbelt så mycket soja från USA jämfört med motsvarande halvårsperiod året innan. Därmed har USA blivit EU:s viktigaste leverantör av soja, rapporterar EU-kommissionen.

SLC - Skogsbaeck Jsg
Växters tillgång på kväve minskar när klimatet blir varmare

I takt med den globala uppvärmningen och de ökande halterna av koldioxid i atmosfären tycks tillgången på kväve försämras för marklevande växter i naturen. Det visar en stor internationell studie som nyligen publicerades i Nature Ecology & Evolution. Detta kan påverka skogens förmåga att ta upp koldioxid från atmosfären och eventuellt också minska tillgången på näring för de växtätande varelser som lever där.

SLC - Papa Transgenica 2
Argentina introducerar PVY-resistent potatissort

En transgen potatissort som är resistens mot virussjukdomen PVY har introducerats på den argentinska marknaden. Den nya sorten Spunta Ticar är resultatet av 20 års forskning och utveckling.

SLC - 7F1A2885
Aino hjälper till att hålla afrikanska svinpesten borta

Tullens första mathund Aino har under ett halvår i tjänst redan upptäckt närmare 600 kilo förbjudna kött- och mjölkprodukter. Aino arbetat främst vid ryska gränsen, meddelar Tullen.

EU eftersträvar avtal med Mercosur detta år

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur har varit kantade av många motgångar. Nu hoppas EU-kommissionen på bättre lycka, eftersom avtalet med sydamerikanerna till och med kan bli viktigare än frihandelsavtalet med Japan.

SLC - Tasmanien 1
Storgård på Tasmanien förädlar all sin mjölk

John Bennett har under sina 60 år som mjölkbonde levt väl. Mycket på grund av sin framåtanda.

SLC - Ffd
Ge en julklapp åt en kollega i ett utvecklingsland

​Om du redan innan jul tröttnat på materiella gåvor kan du via föreningen FFD, som hjälper jordbrukare i utvecklingsländer, ge en immateriell sådan. En immateriell gåva är ett utmärkt sätt att skapa julstämning och ge en gåva till ett verkligt och skriande behov.

NGO:s handlar flummigt med EU:s offentliga medel

Icke-statliga organisationer (NGO:s) inom miljöskydd eller motsvarande sektorer kritiserar gärna beslutsfattarnas brist på moral och transparens. Men det brister ofta i transparensen hos organisationerna själva, kritiserar EU:s revisionsrätt.

SLC - 32459614848 1Cce6468A0 O
Klimatmötet enades om gemensamma regler

Efter nästan två veckors manglingar i Katowice nådde företrädare för nästan tvåhundra länder till slut enighet om gemensamma regler som föreskriver hur klimatavtalet från Paris ska omsättas. Klimatmötets ordförande Michal Kurtyka kunde med ett dygns försening klubba av de gemensamma reglerna.

SLC - Stefan Wirsenius
Ekologiska landytor kan belasta klimatet

Ekologiskt odlad mat kan påverka klimatet mer än konventionellt producerade livsmedel. Det beror på att ekoodlingen behöver större landytor. Det hävdar en internationell studie från Chalmers som miljöforskaren Stefan Wirsenius och hans kolleger vid Chalmers har presenterat.

GMO-majs skadar inte råttornas hälsa

Råttor som äter genmodifierad majs mår inte sämre än andra råttor. Det hävdar franska forskare, som därmed motsäger tidigare GMO-kritiska försöksresultat.

SLC - Fge1 121218
Forskare: Exporten av havre måste bli mer värd

Finland måste höja värdet på sin nuvarande havreexport. Samtidigt kan man också i mån av möjlighet höja exportens volymer. Havretrenden är verklig och det finns flera marknader runt om i världen med efterfrågan på havreprodukter. Det var slutsatserna av det diskussionstillfälle om havre som projektet Farmers Grain Export höll på MTK på tisdagen.