Jordbruk Globalt Marknad

Glyfosat är ingen hälsorisk
hävdar USA:s miljöstyrelse

I USA ska försäljningstillståndet för glyfosat snart förnyas. I ett preliminärt utlåtande har miljöbyrån EPA inte kunnat fastställa något samband mellan glyfosat och cancerrisk. En förutsättning är att glyfosat används enligt instruktionerna.

Miljöbyrån noterar att dess ställningstagande är förenligt med motsvarade slutsatser av myndigheter och vetenskapliga organ i flera andra länder. EPA har inte funnit några risker för folkhälsan, uppger miljöbyrån i ett pressmeddelande.

Byrån har ändå skärpt vissa ålägganden för användningen för att sänka riskerna för miljön. Glyfosat får inte sprutas i blåsigt väder så att medlet driver förbi målet och eventuellt kontaminerar fjärilar brevid tegen.

I sitt utlåtande rekommenderar EPA att sprutan borde hållas maximalt tre meter över den besprutade grödan. Man borde inte heller spruta om vindens hastighet överstiger 24 km/h (15 miles per hour).

De föreslagna instruktionerna innehåller dessutom föreskrifter för användning av glyfosat nära vattendrag. Enligt EPA medför glyfosat bara en låg toxicitet för honungsbin men kan ändå utgöra en potentiell risk för fåglar, växter och vattenväxter.

Det amerikanska jordbruksministeriet USDA välkomnar EPA:s preliminära utlåtande, eftersom resultaten baseras på vetenskapliga fakta och stämmer överens med rapporter från andra tillsynsmyndigheter.

För att kunna föda mer än 10 miljarder människor fram till 2050 behöver vi alla tillgängliga verktyg, kommenterar USA:s jordbruksminister Sonny Perdue. Han betecknar glyfosat som en viktig ingrediens för USA:s jordbruk.

Slutlig rapport kommer senare

EPA kommer att avge sitt definitiva utlåtande i slutet av året. Miljöbyråns utlåtande går emot två domslut där Monsanto har dömts att betala höga skadeståndsersättningar till cancerpatienter. Patienterna hävdar att de har insjuknat efter att ha använt glyfosat.

Enligt EPA finns det inga bevis för att glyfosat förorsakar cancer. Publiceringen av utåtandet väcker nya förhoppningar hos den tyska kemikoncernen Bayer, som nyligen köpte upp Monsanto. Bayer har belastats hårt av anklagelserna i USA. I två fall har Bayer redan dömts till höga skadeståndsersättningar. 13.400 stämningar har lämnats in med anledning av liknande anklagelser.

EPA har också kommenterat anklagelserna mot Bayer. Miljömyndigheten tar inte ställning i själva rättstvisten, men noterar att föreliggande vetenskapliga data inte stöder ett direkt sammanhang mellan cancer och exponering för glyfosat.

Efter EPA:s positiva utlåtande steg Bayer-koncernens aktiekurs något men senare vände kursen på nytt nedåt.