Jordbruk Globalt Marknad

Svinpesten torde
ha nått Nordkorea

Den afrikanska svinpesten har drabbat delar av Sydostasien inklusive Kina, Vietnam och Kambodja. Nu har smittan också nått Nordkorea, rapporterar den sydkoreanska tidningen Daily NK.

Tidningen hänvisar till flera inofficiella källor. ASF har sedan februari påträffats i flera områden i utkanterna av huvudstaden Pyongyang. De döda grisarna härstammar från småskalig grishållning.

De nordkoreanska myndigheterna förbjöd genast försäljning och distribution av griskött. Trots förbudet saluförs griskött fortfarande på marknaderna. Myndigheternas påbud respekteras inte tillräckligt, noterar en källa till tidningen.

I sin färska livsmedelsrapport om Nordkorea varnar FN-organen FAO och WFP för risken att svinpest kan bryta ut i Nordkorea, som är ett högriskland för ASF. Sjukdomen har redan tidigare påträffats på den kinesiska sidan av gränsen mot Nordkorea.

FAO-experter som besökte Nordkorea i december förra året, uppges ha diskuterat frågan med de nordkoreanska myndigheterna. Experterna informerade landets ansvariga tjänstemän om olika metoder att identifiera ASF för att förhindra spridningen.

Nya fall i Kina och Belgien

De kinesiska myndigheterna har nu också bekräftat ASF-smitta på ön Hainan utanför landets sydkust. Sjukdomen påträffades på två grisgårdar i Danzhou City och Wanning City. Därmed har ASF nu spridits till samtliga kinesiska provinser.

Svinpest har också anmälts i Tibet, bland annat i en farm med 5.600 grisar. Sedan det första kända kinesiska ASF-fallet i augusti förra året, har Kinas svinpopulation decimerats från 360 miljoner grisar till bara cirka 200 miljoner grisar.

I EU noterades i slutet av april 25 nya fall av ASF hos vildsvin i Belgien. I 23 fall påträffades smittan hos kadaver. Två levande djur reagerade positivt på provtagningar och måste dödas, uppger den holländska tidningen Borderderij.

De flesta nya fall upptäcktes i byn Tintigny. Sammanlagt har 765 ASF-positiva vildsvin hittills påträffats i Belgien. Av dem har 204 fall upptäckts i Tintigny. På andra plats följer byn Meix-devant-Mirton med 191 positiva fall.

Grannlandet Nederländerna håller på att uppdatera sin strategi för preventiv bekämpning av den afrikanska svinpesten. Strategin ska införas i nära samarbete med grisproducentorganisationen POV och går ut på att minska vildsvinsbeståndet i landet.