Baumann 2016 0044 4
Bayers koncernchef Werner Baumann är bokstavligen i blåsten. Han kritiseras för att ha felbedömt riskerna inför fusionen med Monsanto. FOTO: Bayer
Jordbruk Globalt Marknad

Ledningen för Bayer
fick bakläxa av ägarna

Förvärvet av amerikanska Monsanto belastar massivt den tyska kemi- och agrarkoncernen Bayer. Den senaste bolagsstämman förra veckan blev en tumultartad tillställning där en majoritet av aktieägarna vägrade att bevilja ansvarsfrihet för den högsta ledningen.

Koncernens aktionärer låter sig inte övertygas av koncernledningens linje. Efter en tretton timmar lång debatt vägrade 55 procent av aktieägarna att bevilja ansvarsfrihet för verkställande direktören Werner Baumann och hans ledningsgrupp.

Bayer har av tradition åtnjutit ett gediget förtroende, både på den tyska hemmamarknaden, i EU och i praktiskt taget hela världen. Bayer står för kontinuitet, producerar aspirin, sponsrar fotboll och kultur och representerar god affärssed.

Förlorar värde och förtroende

Sedan köpet av Monsanto har det mesta ställts på huvudet. I allmänhetens ögon har rejäla Bayer plötsligt förbytts i en bov som aktivt bidrar till att prångla ut produkter som glyfosat och genförändrade livsmedel på marknaden.

Den offentliga debatten har varit obarmhärtig. Bayer har förgäves försökt hänvisa till vetenskapliga fakta. Varken EU eller hundratals oberoende forskningsrapporter har lyckats övertyga kritikerna om motsatsen.

Koncernledningen och VD Werner Baumann var trots varningar fast besluten att köpa upp Monsanto. Megafusionen skulle egentligen stärka Bayer. I praktiken har företagsköpet försatt hela koncernen i gungning.

Bayers ägare är rasande. På några månader har Bayer i den stora allmänhetens ögon förvandlats till en glyfosatkoncern. Aktien har förlorat närmare 40 procent sedan köpet av Monsanto. Hela rasket har hittills kostat aktieägarna mer än 35 miljarder euro.

Koncernens värde har på en kort tid fallit till endast 57 miljarder euro. Det låter illa mot bakgrunden av att Bayer ursprungligen betalade 51 miljarder euro för Monsanto. Därtill har koncernen förlorat sitt viktiga förtroendekapital.

I USA rullar nya stämningar in

Problemen tar inte slut med det. För varje dag som går, rullar nya klagomål mot glyfosat in över Bayer via domstolar i USA. I januari hade Bayer 11.200 stämningar på nacken, i april hade antalet redan stigit till 13.400 stämningar.

Det kan bli en dyr affär för Bayer. Koncernen avvisar kraven på skadestånd och besvärar sig i högre instans. Det oaktat är två förlorade skadeståndsprocesser inget gott omen inför fortsättningen.

Enligt grova uppskattningar kan Bayer tappa ytterligare 15 miljarder euro som en följd av processerna. I offentligheten har tyska kapitalförvaltare kritiserat koncernledningen för att ha felbedömt riskerna med fusionen.