Dprk 201904 Wfp James Belgrave Img 0023
Nordkoreas jordbruk är i miserabelt skick. Befolkningen hungrar till följd av missväxt. FN vill utveckla landets jordbruk men det kostar pengar. FOTO: WFP
Jordbruk Globalt

10 miljoner nordkoreaner
svälter efter svår missväxt

Torka, värmeböljor och översvämningar har bidragit till en svår missväxt i Nordkorea. Befolkningen lider av undernäring och till råga på allt har staten sänkt den dagliga livsmedelsransonen. Jordbruket är i miserabelt skick.

FN:s globala livsmedelsprogram WFP och livsmedelsorganisationen FAO har slagit larm om den svåra situationen. Laget är mycket kritiskt, sade WFP-talesmannen Herve Verhoosel vid en pressinformation i Genève i början av maj.

Enligt WFP lider omkring 10,1 miljoner nordkoreaner av allvarlig matbrist. Det är 43 procent av hela befolkningen. Den totala produktionen av spannmål för livsmedel uppskattas till 4,9 miljoner ton, vilket är den lägsta skörden sedan 2008/2009.

Livsmedlen kommer inte att räcka fram till nästa skörd, befarar WFP. Situationen är inte ny. I medlet av 1990-talet dog uppskattningsvis tre miljoner nordkoreaner på grund av matbrist.

Upprustning går före mat

I dag uppskattas bristen till 1,36 miljoner ton livsmedel. Staten saknar resurser att finansiera den nödvändiga importen. Följaktligen har de statliga matransonerna sänkts från 380 gram per dag till 300 gram. Ytterligare nedskärningar är möjliga.

Samtidigt har Nordkoreas ledare Kim Jong-Un fortsatt sitt dyra raketprogram med nya provskjutningar av långdistansraketer. Det har väckt kritiska reaktioner utomlands mot bakgrunden av den allvarliga livsmedelssituationen.

FN-organisationerna tar ingen ställning till detta. Vi blandar oss inte i politik. Vi är förpliktade att hjälpa människor i nöd, säger Herve Verhoosel. WFP och FAO hör till det fåtal internationella organisationer som beviljas tillträde till landet.

Den senaste rapporten baserar sig på observationer av experter från både WFP och FAO. Medarbetarna undersökte livsmedelssituationen både i städer och på den nordkoreanska landsbygden i november förra året och förnyade besöket i april detta år.

Många familjer måste livnära sig på ett extremt lågt proteinintag. Mestadels livnär sig befolkningen på ris och den koreanska traditionsrätten kimchi, som tillreds av jäst vitkål. En stor del av befolkningen lider följaktligen av kronisk proteinbrist.

Den skärpta ransoneringen av livsmedel är ytterst oroväckande, eftersom stora områden redan lider av bristfällig försörjning. Om matransonerna skärs ned ännu mer, kommer landet att störta i en hungerkris, varnar FN-organisationerna.

Enligt handelsstatistiken har Nordkoreas import av ris och annan spannmål från Kina minskat kännbart de senaste tio åren. Importen av majs har nästan helt och hållet stannat upp.

Jordbruket måste ryckas upp

De internationella sanktionerna bidrar samtidigt till att försämra situationen inom det nordkoreanska jordbruket. Det råder brist på bränslen, maskiner, redskap och reservdelar. I en sådan situation är det omöjligt att upprätthålla en vettig livsmedelsproduktion.

Redan under goda skördeår måste Nordkorea importera upp till en femtedel av sin spannmål. Förutsättningarna för jordbruket försvåras också av den bergiga terrängen. Bara 20 procent av landytan duger till jordbruksområden.

FN-rapporten rekommenderar en serie av åtgärder som skulle rycka upp landets jordbruksproduktion. Nordkorea behöver importerat utsäde, gödsel, jordbrukskemikalier, traktorer, skördetröskor, spannmålstorkar och lager.

Enligt rapporten är en ”humanitär intervention” nödvändig för att stävja den akuta försörjningskrisen. FN har startat en kampanj för att samla in 120 miljoner dollar (107 miljoner euro) för ändamålet men bara sex procent av beloppet har än så länge kommit in.