Lpx 102045
Den afrikanska svinpesten kan påverka Kinas grismarknad mer än väntat. Det öppnar nya chanser för globala exportörer, också i EU. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Kinesiska svinpesten främjar
EU-exporten och grispriserna

Den afrikanska svinpesten är ett problem för Kinas grisproduktion. Den inhemska produktionen har påverkats negativt och måste ersättas av import. Trenden syns redan i de globala grispriserna, också i EU.

Kina är världens största producent av griskött men också den största importören. I sin kortfristiga prognos för grismarknaden utgår EU-kommissionen från en växande kinesisk efterfrågan på griskött.

Flera andra prognosmakare är inne på samma linje. Det amerikanska jordbruksministeriet USDA räknar i en global analys att den kinesiska grisproduktionen kommer att krympa med 12 procent.

Kinas sammanlagda grisbestånd kan reduceras med upp till 15 procent och minskar i så fall sin lägsta nivå sedan 20 år, skriver USDA vidare. Omvänt stiger landets importbehov till en rekordhög nivå, förutsäger analytikerna i Washington.

Stort mörkertal

Holländska Rabobank tror att den kinesiska grisproduktionen i värsta fall kan bantas ned med mellan 25 och 35 procent. Detta öppnar i sin tur möjligheter för exportörer i EU och andra delar av världen att öka leveranserna till Kina.

Enligt Rabobank har ASF-smittan förorsakat svåra förluster inom den kinesiska produktionen av suggor och bestånden av avelsgrisar. Detta kommer kännbart att fördröja en eventuell återhämtning inom branschen.

Den kinesiska ASF-smittan diagnosticerades för första gången i augusti 2018. Trots alla försiktighetsåtgärder har utbredningen inte gått att begränsa. Numera förekommer ASF i så gott som varje provins på det kinesiska fastlandet.

Mörkertalet är stort och Rabobank beräknar grovt att mellan 150 och 200 miljoner kinesiska grisar kan ha drabbats av afrikansk svinpest. En sådan förlust kan inte i en handvändning kompenseras genom alternativa proteinkällor, köttslag eller import.

De holländska analytikerna utgår från ett kinesiskt försörjningsgap på nästan tio miljoner ton djurprotein under detta år. En bristfällig och oklar rapportering om situationen på marknaden har inte gjort situationen bättre.

Rabobank påpekar att ASF har nått Vietnam och angränsande sydostasiatiska marknader. Sannolikt kommer situationen på dessa marknader att utvecklas enligt kinesiskt mönster med kännbara förluster och svårigheter att begränsa utbredningen.

Grispriset kan stiga märkbart

Kännbara ASF-förluster i stora delar av Sydostasien kan skärpa den globala bristen på protein och öka trycket på världsmarknaden. I en sådan konkurrenssituation kan också marknadsvolatiliteten öka.

Enligt Rabobank har länder eller regioner med ett överskott på kött och tillträde till den kinesiska marknaden möjlighet att dra nytta av situationen för att öka sin export. De bästa förutsättningarna att reagera har EU, USA och Brasilien.

EU-kommissionen drar liknande slutsatser och utgår från att den europeiska exporten kan växa kraftigt i takt med en stigande efterfrågan i Kina. Priserna vandrar uppåt, då det kinesiska utbudet krymper.

Under det andra halvåret kan priset på griskött i Kina stiga med upp till 70 procent, uppskattar EU-tjänstemän enligt tyska Agrarheute. Enligt EU-informationer har svinpesten under årets första kvartal decimerat det globala grisbeståndet med minst tio procent.

Kommissionen påpekar att grisproduktionen i EU ökade under fjolåret med kännbara prissänkningar och ett krympande grisbestånd som följd. Utbrotten av afrikansk svinpest i de östliga delarna av EU och skärpta miljökrav har också bidragit.

En kraftig efterfrågan på exportvara kan sätta ny fart på produktionen redan under innevarande år. För närvarande utgår kommissionen från en ökning av EU:s grisproduktion med 0,5 procent nästa år. Exporten kan öka med fem procent.