Jordbruk Globalt Marknad

Kina kan snart importera
sojabönor från Ryssland

Handelskriget mellan USA och Kina håller på att trassla till situationen på marknaderna för jordbruksprodukter. Ett exempel är soja, som Kina mestadels har köpt från USA och Sydamerika. Nu vill Ryssland etablera sig som sojaexportör till Kina.

Enligt ett nytt ryskt-kinesiskt avtal får sojabönor från hela Ryssland exporteras till Kina. Tidigare har export bara varit tillåten från Rysslands östra regioner, uppger den statliga ryska jordbruksbanken RusAg i ett pressmeddelande.

Ryssland ser en chans att öppna export till den kinesiska sojamarknaden. I slutet av juli meddelade det kinesiska tullverket att landet ska tillåta import av sojabönor från samtliga ryska regioner.

Tullen hänvisar till en ny överenskommelse som beträffar de fytosanitära kraven för majs, ris, raps och soja som importeras från Ryssland till Kina. Därmed får sojabönor från hela det ryska territoriet grönt ljus för export till Kina.

Enligt den ryska banken kan tillträdet till världens största marknad för soja betraktas som en enorm chans för landets jordbrukssektor. Importen kan stimulera branschen till nya investeringar och sätta fart på exporten.

Banken hänvisar till att USA årligen exporterade 70 miljoner ton sojabönor till Kina, tills den kinesiska importtullen på på 25 procent infördes. Brasilien och Argentina har inte möjlighet att fullständigt täcka bortfallet av USA-soja.

I dag utgör de ryska sojaleveranserna bara en procent av Kinas sojamarknad. Ryssland har därmed nästan obegränsade möjligheter. Den ryska veterinärmyndigheten Rosselkhoznadzor noterar också beslutet som ett viktigt genombrott.

Enligt RusAg planerar det ryska jordbruksministeriet att höja landets sojaproduktion med 75 procent, till 7,2 miljoner ton fram till 2024. Hittills har Kina bara tillåtit export från de allra östligaste provinserna i Ryssland.

Kina köper ingen USA-soja

I praktiken importerar Kina numera största delen av sin soja från Sydamerika. Eftersom bara en liten del av den soja som Kina behöver för sin grisproduktion produceras i eget land, är regeringen i Peking hänvisad till import.

Under president Trumps mandatperiod har tonen i handelsförbindelserna mellan Washington och Peking skärpts på allvar. Då strafftullarna infördes förra året, minskade Kina massivt sin import av soja från USA.

Efter de senaste turerna i det eskalerande handelskriget med USA, kungjorde regeringen i Peking ett importstopp för jordbruksprodukter från USA. Nu har Kinas import av USA-soja praktiskt taget stoppats.