Inpe Crescimento Floresta
Brasilien ska fortsätta att avverka regnskogar, med eller utan tyska och norska stödpengar. FOTO: INPE
Jordbruk Skogsbruk Globalt

Brasilien vill inte ha
stöd för sina regnskogar

Tyskland har hotat att dra in sitt stöd till den så kallade Amazonasfonden, som ska motverka hyggen i de brasilianska regnskogarna. Men president Jair Bolsonaro låter sig inte lockas av miljonerna. Han vill avverka regnskog utan utomstående inblandning.

De senaste tio åren har Norge och Tyskland betalat in pengar i en så kallad Amazonasfond för att motverka avskogning. Fonder stöder skogsplanteringar och den lokala indianbefolkningen.

Fonden med en volym på omkring 800 miljoner euro har till största delen finansierats av Norge, medan Tyskland har ställt knappt 100 miljoner euro till Brasiliens förfogande. Fonden har hittills bidragit till att dämpa avskogningen i Amazonas.

Den senaste tiden har trenden vänt. Under president Jair Bolsonaro och hans regering har avskogningen ökat brant i Brasilien. Enbart i juli 2019 hade avverkningen i Amazonas ökat med 278 procent, jämfört med motsvarande nivå i juli 2018.

Tragedi för regnskogarna

Observationerna har väckt kraftig irritation i både Norge och Tyskland. Nu har det tyska miljöministeriet meddelat Bolsonaros regering att biståndet kommer att dras in, om Brasilien fortsätter att strunta i reglerna.

President Bolsonaro låter sig inte rubbas. Han undanber sig en tysk inblandning i Brasiliens inre angelägenheter. Det är känt att hans regering odlar nära kontakter till landets agrarlobby.

Brasiliens miljöminister Ricardo Salles meddelade nyligen att regeringen planerar en reform av fonden. Styrgruppen med representanter från givarländerna ska framöver degraderas till en rådgivande kommitté.

Både Norge och Tyskland avvisade planen i ett gemensamt brev till Salles. Enligt den norska representanten, fondens generalsekreterare Øyvind Eggen, vore detta en tragedi för både regnskogar och urbefolkning samt ett svårt bakslag för Norges klimatpolitik.

Norges klimat- och miljöministerium har ännu inte dragit några konkreta konsekvenser av det skedda. Tysklands miljöminister Svenja Schulze är desto surare och hotar att dra in finansieringen av de brasilianska miljöprojekten.

Pengarna stannar i Tyskland tills ändamålet har klarlagts, varnar Schulze. Det skakar inte Bolsonero. Tyskland kan behålla sina pengar. Brasilien klarar sig bra utan stöd från Tyskland, replikerade Bolsonaro nyligen.

Falsk statistik, anser presidenten

Den dramatiska statistiken som belägger en tilltagande avskogning har levererats av Brasiliens rymdforskningsinstitut INPE. Enligt INPE har avskogningen detta år nästan fördubblats, jämfört med det första halvåret 2018.

Bolsonaro har gått ut med häftig kritik mot INPE:s statistik och hävdar att siffrorna är missvisande och rena lögner som skadar Brasiliens rykte. I sin ilska sparkade Bolsonaro chefen för rymdforskningsinstitutet, Ricardo Galvao.

Regnskogsfondens norska generalsekreterare Øyvind Eggen försäkrar att siffrorna från INPE är tillförlitliga och håller streck. Det finns ett klart sammanhang mellan presidentskiftet och den snabbt ökande avskogningen i Brasilien, säger Eggen.

Enligt Eggen kan Brasiliens jordbruk på sikt bli lidande om avskogningen fortsätter i den nuvarande utsträckningen. Regnskogarna skapar nederbörd som stora delar av landet behöver för sina odlingar.