Lpx 98318
Enligt FN-organisationen FAO har svinpesten dödat tio procent av grispopulationen i Kina, men också högre siffror har nämnts. I en analys utgår holländska Rabobank från att Kina detta år kan förlora 50 procent av sin grispopulation. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

ASF höjer priset på
smågrisar i Kina

Prisnivån på den kinesiska grismarknaden har stigit kraftigt de senaste veckorna. Anledningen är det knappa utbudet på grund av den afrikanska svinpesten. Priset på smågris har tidvis stigit över 150 euro.

ASF är ett enormt problem för den kinesiska grisproduktionen. Enligt FN-organisationen FAO har svinpesten dödat tio procent av grispopulationen i landet, men också högre siffror har nämnts. Det saknas tillförlitlig statistik.

Enligt marknadsanalytiker har grispriset i landet stigit som en raket. I början av augusti uppges professionella försäljare ha begärt 1.200 CNY (152,50 euro) för smågrisar med en vikt av 30 kg.

Därmed har prisnivån stigit till det dubbla sedan fjolåret. Medelpriset per kilo för en smågris på 20 kg uppges till 43,8 CNY eller 5,57 euro per kg. Det motsvarar omkring 111 euro per gris.

Förlusterna väntas ännu öka

Grispriserna varierar regionalt. Lägst är priset i provinsen Yunnan, medan de högsta priserna betalas i Shanghai. För slaktgris betalades i början av augusti 19,28 CNY per kg (2,45 euro), eller 50 procent mer än motsvarande tidpunkt i fjol.

Analytikerna utgår från att trenden fortsätter under de närmaste månaderna. Anledningen är givetvis det knappa utbudet. I en analys utgår holländska Rabobank från att Kina detta år kan förlora 50 procent av sin grispopulation.

Den stigande prisnivån har visserligen föranlett flera uppfödare att utvidga sina besättningar men de är i minoritet. Den kinesiska produktionen av griskött torde minska med en fjärdedel fram till slutet av året, beräknar Rabobank.

Något mindre dramatiska prognoser levererar det amerikanska jordbruksministeriet USDA, som nyligen uppskattade den kinesiska produktionsnedgången till 11 procent under 2019 och 8 procent under 2020.

Kinas import av griskött väntas detta år öka med en miljon ton eller 66 procent, till sammanlagt 2,5 miljoner ton. Under 2020 torde importbehovet öka med ytterligare en miljon ton.

FAO varnar befolkningen

Det är bara ett år sedan den afrikanska svinpesten för första gången upptäcktes i en kinesisk gård med tamgrisar. Sedan dess har den mycket smittosamma sjukdomen hunnit sprida sig till ytterligare fem länder i Sydostasien.

Enligt FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO har fem miljoner tamgrisar dött eller dödats via ASF-smitta. De ekonomiska konsekvenserna för ländernas grisproduktion är svåröverskådliga men man talar om förödande följder.

Förutom Kina har smittan spridit sig till Kambodja, Nordkorea, Laos, Vietnam och Mongoliet. Enligt FAO:s experter svarar förlusterna mot 10 procent av den totala grisproduktionen i Kina, Vietnam och Mongoliet.

FAO har uppmanat alla sydostasiatiska länder att skärpa sina skyddsåtgärder och upprätta stränga kontroller. Detta gäller särskilt länder som ännu inte har drabbats av svinpesten. Vaksamheten får inte brista, eftersom inget verksamt vaccin finns på marknaden.

Enligt experterna gäller det att framför allt upplysa privata småproducenter om farorna, eftersom de ofta saknar kunskap om umgänget med smittan. I Kina finns sammanlagt 26 miljoner grisbönder, varav hälften bedriver småskalig produktion.