Globalt Marknad

Trump skjuter upp
sitt tullhot mot Kina

USA-presidenten Donald Trump har tydligen övervägt sina tullhot mot Kina på nytt. På tisdagen meddelade USA:s handelsadministration att de nya strafftullarna på tio procent för kinesiska produkter träder i kraft senare än planerat.

Enligt planerna skulle bestämda produkter från Kina bli tio procent dyrare från början av september. Nu har fristen skjutits fram till den femtonde december, uppgav handelsrepresentantens kansli i Washington.

Enligt uppgift handlar det om tullar till ett värde av 300 miljoner dollar, som skulle läggas på bland annat vissa leksaker, bildskärmar, mobiltelefoner och bärbara datorer. Annulleringen innebär att julförsäljningen inte hotas av prishöjningar.

De tullar på 25 procent som redan har införts på kinesiska importvaror kommer däremot att upprätthållas. Enligt presidentens ursprungliga planer skulle praktiskt taget all import från Kina beläggas med tullar.

USA och Kina uppges ha kommit överens om att fortsätta sina förhandlingar om ett handelsavtal i september. Kinas handelsministerium meddelade på tisdagen att parterna håller telefonkontakt med varandra.

Enligt Trump har de senaste samtalen varit ”synnerligen produktiva”. Enligt presidenten är den kinesiska sidan mycket angelägen om att träffa ett handelsavtal.